fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  41 42 43  44 45  következő oldal
mi ez?  2009. december 23. 11:58   #860 

Tisztelt Doktor Úr!

A problémám az lenne, hogy kb.3 hete be lett tömve felül az egyik fogam. Az orvos azt mondta elég mély volt a lyuk majdnem gyökérkezelés lett a vége, de betömte fehér töméssel. Utána kezdődtek a gondok érzékeny volt hidegre még most is az, és kisugárzott a fájdalom az alsó fogsoromra is baloldalt és felül is sőt az arcom és a fülem is fájt míg be nem vettem fájdalomcsillapítot. Visszamentem az orvoshoz csinált panorámaröntgent semmit nem mutatott irt fel Dalacint, utána egy pár napig jobb volt de most megint nagyon fáj alul is a fogam ami teljesen egészséges és a betömött fog is. Az orvosom szabadságon van csak január közepétől elérhetö. Azt mondta szedjek algoflexet meg jegeljem. Mitől lehet ez? lehetséges hogy túl mély a tömés és ez nyomja a gyökeret vagy nem tudom de ez a fájdalom már őrjítő. viszont ha gyökérprobléma akkor az nem fog elmúlni az algoflextől meg jegeléstől nem?

Válaszát előre is köszönöm: Zsófi


Tisztelt Zsófi!

Sajnos a leírtak alapján arra kell gondolnom, hogy fogbélgyulladással, azaz pulpitissel állunk szemben és ezen már csak a gyökérkezelés segíthet. Ha a foga elhal, akkor talán enyhülnek a fájdalmai, de gyökérkezelésre akkor is szükség lesz.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

usa  2009. december 22. 11:46   #859 

kedves d rúr

én irtam Önnek pár napja h az egyik gyökérkezelt fogam nagyon fáj ,már majdnem huzattam...másnapra meg ma mintha elvágták volna.mi ez ?miért van?.....
mert ez igy nagyon nem jó.ha máskor is fáj honnan tudjam h majd megint elmulik? de szerintem ha egyszer fájt az már az hogy be van gyulladva a gyökér nem?Tisztelt Érdeklődő!

A gyökérkezelt fogak időnként okozhatnak fájdalmat látszólag minden különösebb ok nélkül. Ez, amilyen hirtelen jelentkezik, olyan hirtelen el is múlhat. Ok lehet akár egy egyszerű fronthatás is. Ha nem erősödik vagy tartósan fennmarad a fájdalom, akkor már komolyabb probléma is lehetséges. Amúgy a gyökérkezelt fogakat időnként érdemes röntgenfelvétellel ellenőriztetni, hogy a gyökércsúcson nem-e alakult ki kóros elváltozás.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Szájüregi baktériumok.  2009. december 20. 14:50   #858 

Tisztelt Doktorúr!

Egy elég érdekes kérdéssel fordulok Önhöz. Jelenleg babát várok, és van egy fogam amit lehetséges hogy húzni kell. Amitől egy kicsit tartok terhesen. De nem is ez a kérdésem lényege.
Testvérem azzal az állítással állt elő, hogy a fogszuvasodást okozó szájüregi baktériumok átadhatóak egy újszülött megpuszilásával, ami később az ő fogainak a romlásához járul hozzá.

Interneten ilyen infókat én nem találtam, nem is értek egyet ezzel az állítással, de szeretném ha egy szakmailag kompetens ember véleményét is hallanám.

Köszönettel,
Hajni


Tisztelt Hajni!

Gondolom nem a baba szájára ad nyelves puszit a testvére, mivel talán így valóban be tudna juttatni baktériumokat. Úgyhogy emiatt ne aggódjon.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkez.  2009. december 20. 14:29   #857 

kedves Doktor úr

miért van az ha egy gyökérkezeét fog elkezd fájni?nem volt egyszerü eset,és néha néha érezgettem de ma eléggé elkezdett fájni.már nézték ezt egy honapja kb ,rtgen minden jó,gyökértömés is jó,
aztán elmult,de most ujra érzem.és általában akkor ha valoban idöváltozás is van,de azért ez igy tuti nem normális---van még egy gyökérkezelt fogam azt miért nem érzem érdekes mód ilyenkor ?

szerintem kihuzatom,alsó fog lévén gondolom ugysemlehet vele mit tenni...
vagy ez most gyulladt lehet azért érzem néha ?
de a rtg meg jó....
Köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

A gyökérkezelt fog egy halott szövet, így meglehetősen érzékeny a környezeti változásokra. Mégis sokkal jobban járunk vele, mintha kihúzatnánk, mivel hasznos tagja a rágószervünknek. Az érzékenység sűrűbben jelentkezhet, ha a fognak esetleg több feltáratlan mellékcsatornája volt, vagy a gyökércsúcsán kóros elváltozás van.
Csak azt tudom tanácsolni, legyen türelemmel és csak akkor húzassa ki, ha az orvosa menthetetlennek ítéli a fogat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

implantácio,gyökérkezelt fog  2009. december 20. 09:21   #856 

T. Doktorúr!

Nyáron volt 17 éves a fiam, akinek 6 évvel ezelőtt egy külföldi csúzdabaleset következtében a felső első két foga kiesett, sajnos nem lehetett sehogy megmenteni. Egy bizonyos újabb eljárással szépen rögzítve lett két pótfog, de természetesen nagyon várjuk a végső megoldást azt implantációt. Kérdésem is ezzel kapcsolatos, mikor kerülhet erre legelőbb sor, mivel jár ez,
kell -e csontpótlás ?

Sajnos néhány napja fájdogál a felső 7-es fogam , ami egy évvel ezelőtt gyökérkezelve lett.
Mi lehet a baj?

Köszönettel:

Ágnes


Tisztelt Ágnes!

Csontpótlás akkor szükséges, ha anatómiailag kevés az implantátum rögzítéséhez az állcsont mennyisége. Az implantáció viszonylag egyszerű: fel kell tárni a csontot, majd különböző fúrókkal belehelyezni az implantátumot. Hogy mikor kerülhet erre sor, azt a műtétet végző orvosnak kell eldöntenie. 18 éves korban általában befejeződik a csontnövekedés, a bölcsességfogak is lassan kibújnak, így komplexebb képet lehet kapni a beültetéssel kapcsolatban is.
A fájós fogával kapcsolatban: egy gyökérkezelt fog gyakran minden különösebb indok nélkül megfájdulhat néhány napra, akrácsak egy korábban eltört,d e azóta összefort csont. Tartós fájdalom esetén érdemes egy röntgenfelvételt készíttetni, hogy nincs-e valamilyen kóros elváltozás a fogon.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kihúzott fog  2009. december 19. 20:11   #855 

T Doktor Úr!
Már 3. napja h kihúzták az egyik leghátsó alsó fogamat, s ennek ellenére még fájdogál a helye, úgy érzem nagyon be van gyulladva.Természetes dolog ez, s az h a helyéből kissé kellemetlen szagú folyadék távozik?ahogy végigsimítom az ujjammal az ínyemet, egyik részén élesebb az ínyem, lehetséges h bennmaradhatott volna egy gyökérdarab?
Nagyon köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Ennyi idő után sajnos még sajoghat a húzás helye. A kellemetlen szagú folyadék valószínűleg a bomló vérrögből és rothadó ételmaradékból szivárgó váladék. Az élesnek érzett ínyszél a fogmeder csontpereme. Ez egy idő után lesorvad, ha azonban zavaró, érzéstelenítés után könnyen lesimítható.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyulladas  2009. december 18. 08:28   #854 

tisztel doktor ur!en egy 21 eves lany vagyok a problemam pedig az hogy van egy mogyoro nagysagu csomo a fulem alatti reszen!ez lehet gyulladt fogtol vagy rossz gyokertol!segiseget elore is koszinom!


Tisztelt Érdeklődő!

Elvileg lehetséges, de számos más betegség (gyulladás, daganat, stb.) tünete is lehet. Ha tartósan fennmarad, érdemes lenne egy ún. aspirációs citológiát végeztetni. Ennek során egy nagyon kis tűvel finoman megszúrják a csomót és sejtmintát vesznek belőle, amit laborvizsgálatnak vetnek alá. A vizsgálatból nagy valószínűséggel kiderül, miről van szó.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Fogcsere  2009. december 17. 13:40   #853 

Tisztelet Doktor úr!!
Nekem olyan problémám lenne,hogy kislányom február 1.-én lesz 5 éves és már kiesett 3 foga alatta pedig már látni lehet az új fogacskát.Én úgy tudon a tejfogak csak 8 éves korban kezdenek cserélődni.Mi lehet az oka ennek és mit tehetünk,hová forduljunk?
Tisztelettel:Füleczkiné Erika


Tisztelt Erika!

A korai fogcsere egyáltalán nem ártalmas. Fokozottan vigyázzanak a maradó fogakra, hiszen az ő cseréjükre már nem lesz lehetőség.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

FOGSZUVASODAS  2009. december 16. 19:50   #852 

Kedves szakorvaos!Honnan lehet tudni h egy fog szuvas?vannak lathatoio jele??
koszonettel:Paula


Tisztelt Paula!

Természetesen, bár nem mindegyik látszik a páciens vizsgálatánál. Van olyan szuvasodás, amelyet csak képalkotó vizsgálat alapján derül ki. De vannak jelek, pl. étkezés közbeni érzékenység, fájdalom, ínygyulladás, amelyek szintén utalhatnak szuvasodásra.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Tisztelt Doktor Úr!  2009. december 15. 20:31   #851 

Tisztelt Doktor Úr!

Nah ma kihúzták a fogam, elég mély a seb igy beletelt 1-1.5 órába míg teljesen elált a vérzés. Tejes dolgot nem ehetek azt tudom, de mikortól ehetek tejes ételeket is mint a többi napokon is.


Köszönöm: Peti.


Tisztelt Peti!

Mielőbbi gyógyulást!


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

eredményesség  2009. december 15. 20:31   #850 

Tisztelt Doktor Úr!
Az volna a kérdésem,hogy ma délelőtt gyökérkezeltek egy nagyon fájó fogamat. Az orvosom azt mondta még egy kicsit lüktethet majd,de hamarosan jobb lesz. Nekem most délutánra azonban sokkal erősebben fáj,mint előtte még az is fáj,ha összezárom a fogaimat. Ebben az egészben nem is a fájdalom aggaszt annyira,hanem hogy ezek szerint nem sikerült kiölni az idegeket. Jól gondolom? Mert akkor már nem szabadna fájnia. Vagy még jobb lehet? Legközelebb 4 nagy múlva kellene mennem,hogy betömje a lyukat. Érdemes addig várnom? A fájdalom ellenére sikerülhetett a kezelés? Mert azt mondta az orvos ez egy erősen gyulladt fog volt. Köszönöm válaszát. Kinga


Tisztelt Kinga!

Nagy valószínűséggel belobbant a már jelenlévő gyulladás és ez okozza a fájdalmát. Ha nem szűnik, akkor ki kellene antibiotikumos-gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezeléssel is egészíteni a terápiát. Ellenkező esetben a gyulladás kiterjed, szövődményei lesznek és legjobb esetben is csak a foghúzás segíthet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

?  2009. december 15. 14:55   #849 

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a választ!
Azt nem írtam hogy a másik oldalon cseng a fülem.
Fevarint szedek 2 hónapja és azóta egész éjszaka szoritom az ákapcsomat, ettől fájnak a fogaim.Az is lehet hogy ez okozza a fülcsengést?

Köszönöm.Edina


Tisztelt Edina!

Elképzelhető, ezért nagy valószínűséggel nem fogászati eredetűek a problémái. Érdemes lenne felkeresnie a kezelőorvost, aki a gyógyszert felírta Önnek.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gOnD  2009. december 15. 10:41   #848 

TiSZtElT DoKtoR uR!


En Ugy TuDoM h Ha eGY Nap KetSZeR FoGoT MosUNk AkKor ElEGet TESZUNK A fOGaInk EgEZSeGeERT,De NeKeM az pRoBlEmAm H reggelIZEK eS MeGMosOK A fOGam De MegKIvaNOK VALAMIt ES ElKezdEk nAssolni:(Az sZEreTNem MEGTudni H akkoR MIKOR moSSak fogat ELeg HoGYHA ReggEl Es EstE mOsok vagy MossAK Meg NAPkoZBE Is??

kOszoNetteL:RAmona


Tisztelt Ramona!

Az esti és reggeli fogmosás kiegészítve a fogselyem használatával általában elegendő.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

ERDEKLODES:)  2009. december 15. 10:40   #847 

tISZTELT dOKTOR Ur!


nekem szuvas 2 fogam olyankor az orvosok mit szoktak csinalni,az unnep utan megyek a dokihoz,es kivancsi vagyok?(de meg nem lyukadt ki)
koszonettel:egy erdeklodo


Tisztelt Érdeklődő!

Ha már kilyukad, akkor az kiterjedt szuvasodásra utal. A szuvas fogat általában a fogorvos betömi.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

?  2009. december 15. 10:39   #846 

Kedves Doktor Úr!
Egyoldali fülcsengés lehet attól hogy fáj a bölcsesség fogam?
Köszönöm a választ.Edina.


Tisztelt Edina!

Elméletileg lehetséges. Egy bölcseségfog számos komplikációt okozhat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

állkapocs  2009. december 15. 10:38   #845 

Kedves Doktor Úr,
állkapocs ízületi rendellenességet hogyan szoktak kezelni? Gyógyszer, műtét vagy valami más?
Üdvözlettel: Csilla


Tisztelt Csilla!

Ez mindig a panasz jellegétől és a rendellenesség mértékétől függ. Harapási rendellenességnél, csikorgatásnál fogszabályozás, harapásemelő segíthet. Ezt kiegészítheti gyógyszeres kezelés: izomlazító és fájdalomcsillapító. Rendszeres ficam esetén állsapka lehet. Becsontosodásnál műtét.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fog  2009. december 15. 10:35   #844 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a választ, a fogam bevan gyulladva azért van rajta duzzanat, ami eddig még nem nőtt meg. A héten elmegyek a fogorvoshoz. A lyuk sajnos már elég nagy rajta ezért inkább kihúzatnám, ha kihúzzák utánna az a kis duzzanat elmúlik ?


Üdvözlettel: Peti.


Tisztelt Peti!

Nagy valószínűséggel igen. Mielőbbi gyógyulást!

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Tisztelt Doktor Úr!  2009. december 13. 19:45   #843 

Pár napja az egyik lyukas fogamnál kb 5mm-es duzzanat van, eddig még nem voltam fogorvosnál kicsit félek is tőle. Mitől lehet ez a duzzanat, és elmúlik magától vagy szükséges valami beavatkozás?


Peti.


Tisztelt Peti!

Ha a szuvasodás mellett van, akkor lehet, hogy csak egy ínyduzzanat, amelyet a szuvasodás váltott ki. Magától nem fog elmúlni, le kell szedni a töméskészítés során.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Maja  2009. december 12. 19:39   #842 

T. Cím!

Góckutatás miatt elküldtek fogröngenre. Utánna az orvos megállapította, hogy jobb oldalon alul és felül is az utolsó fogaim alatt gennyzacskó van és hogy ezeket a fogakat feltétlenül ki kellene húzni. A felső az egy bölcsességfog, az alsó pedig egy régen (kb 15 éve) betömött fog.
Az orvos szerint ezeket a fogakat nem lehet gyökérkezelni sem és mivel a gyulladás csak a huzás után 3-4 hónap múlva múlna el ezért minél előbb el kellene távolítani, mert szerinte akár szájzárat és esetleg az arc feldagadását is okozhatják. Addig is míg kihúzásra kerülnek kerülni kell a huzatot.
Szőámomra azért érthetetlen így ez a dolog mivel, egyik fogam sem fáj. Bár a röngenen Én is láttam valami foltot.

Kérem adjon tanácsot.

Maja


Tisztelt Maja!

A gennyzacskós fogak nem mindig okoznak panaszt, ugyanakkor nagy mennyiségű baktériummal szórják meg szervezetet nap mint nap. Ha röntgenen kiszűrték a gócos fogakat, akkor érdemes élni az információval és elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kata  2009. december 12. 19:34   #841 

Tisztelt Doktor Úr!

Okozhat-e problémát gyökérkezelt fog, ami nem fáj, de esetleg be van gyulladva nyaki szúró fájdalmat és idegentest érzést a garatban?
Köszönettel: Kata


Tisztelt Kata!

Amennyiben gennyzacskó van rajta és a garat felé talál kisebb ellenállást, akkor könnyen okozhatja a leírt tüneteket. Röntgenfelvétel és szakorvosi vizsgálat sokat segít a pontos diagnózisban.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  41 42 43  44 45  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!