fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  36 37 38  39 40  következő oldal
inytasak  2009. november 21. 23:26   #760 

értem...akkor mindenképp foghúzás lesz a vége ?...pedig mosom napi 3 szor ,biztos nem lepedékes vagy nemtudom...
és most miért kéne kihuzni a fogat ha pl ez az inytasak nem okoz bajt ?vagy begyullasztja a fogat?

és ha igy maradna mi lesz?
Tisztelt Érdeklődő!

Minden attól függ, milyen a fogmeder állapota, mekkora a csontfelszívódás mértéke, mozog-e a fog. A fájdalommal szemben a gyökérkezelés is segíthet, nem kell eltávolítani a fogat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogszabalyzas  2009. november 21. 21:12   #759 

Megszeretnem kerdezni,hogy a rendellenes helyen nott szemfog,melynek mar egyaltalan nincs helye a fogsorban ,kisse fennebb es oldalt, kihuzhato vagy fogszabalyzoval lehet megoldani. MI AZ ON VELEMENYE?17 eves korban


Tisztelt Érdeklődő!

A szemfog az egyik legértékesebb fog! Ha nincs helye a fogsorban, akkor már inkább az első kisőrlőt távolítják el, és húzzák be a helyére a szemfogat. Nagyon ritka esetben merülhet fel az eltávolítása.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

inytasak  2009. november 21. 21:10   #758 

kedves dr úr


akkor az inytasak az mitöl van? ez rossz? amit még irt ,ez a honapok ota csak kis fájdogálás..ettol lehet? de már 2 fogorvos is azt mondta h nem akar addig hozzányulni mert nagy rágó fog,itt vagy huzni lehet vagy majd gyökérkezelni.

de ha be lenne gyulladva nem érezném honapok ota nem? vagy lehet hogy most hal el a fog ? vagy már elhalt ?annak milyen tünete van?
Tisztelt Érdeklődő!

Az ínytasak kialakulása sokszor hosszú folyamat eredménye. Ínygyulladás, lepedék, fogkő jelenléte vezethet a kikalakulásához. A végeredmény a fog elvesztése. A legtöbbször fájdalmatlan, fel sem tűnik, amíg el nem kezd mozogni a fog, időnként azonban tompa fájdalom is lehet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

szájbetegség  2009. november 21. 19:09   #757 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék tanácsot kérni szájbetegség ügyében.
Kb.2 év alatt elvesztettem néhány rágó fogat.
Az íny gyógyulása után szinte állandóan szivárog
a foghelyről egy meghatározhatatlan ragadós
váladék,ami gátol az evésben,és torkomon
megtapadva nehéz a légzés.Napi szinten,duzzanat
jön az íny és a szájpadlás szélén és ezt megszúrva
távozik belőle valami véres váladék.Állandó gyulladásban
van a szájpadlásom és fáj. Erre szeretnék tanácsot illetve
gyógykezelési ajánlatot kérni.Sürgős lenne a fájdalom miatt.

Köszönettel:Egy szenvedő ember.


Tisztelt Érdeklődő!

A panaszára látatlanban valami önkezelési gyógyítási módszert javasolni a kuruzslással vetekedne. Mielőbb látogasson meg egy kollégát!

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2009. november 20. 20:43   #756 

T.DOKTOR ÚR!
SZÜLÉS UTÁN ROHAMOSAN ROMLANI,TÖREDEZNI KEZDTEK A FOGAIM.TÖBB KORONÁM ILL GYÖKÉRKEZELT,FELÉPÍTETT FOGAM VAN.NEMRÉG KIDERÜLT HOGY NEHÉZFÉM ALLERGIÁM VAN.
HULLIK A HAJAM ÉS KÜLÖNBÖZŐ EGÉSZSÉGI PROBLÉMÁIM VANNAK.OKOZHATJA-E A KORONA EZEKET A PANASZOKAT ÉS HA IGEN MILYEN MEGOLDÁST JAVASOL?
KÖSZÖNETTEL.
L.ANDREA


Tisztelt Andrea!

Ha allergiás a korona anyagára, akkor igen. Ugyanakkor elképzelhető, hogy más területen levő góc is állhat az egészségügyi problémák hátterében.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

ad  2009. november 20. 20:41   #755 

melyik fogmosas fontosabb az esti vagy a reggeli?
koszonettel


Tisztelt Érdeklődő!

Ha a kettő közül kell választanom, akkor az esti, de mindkettőre szükség van.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

a  2009. november 20. 20:40   #754 

tisztelt szakorvos!


15 eves lanynak csinalhatnak fogfehetitest?es egy fogszabalyzo rendbe tudja aliitani a fogakat?igaz nem annyira kiallanak de nem egyenesek,mennyibe kerul egy fogszabalyzo?
koszonettel:paula


Tisztelt Paula!

Elméletileg lehetséges, de könnyen kialakulhat hideg-meleg érzékenység.
Természetesen, hisz ez a fogszabályozó funkciója.
A fogszabályozást, ha jól tudom, 16 éves korig való első jeletkezésnél a társadalombiztosítás finanszírozza (nem tudom, hogy ez így lesz a jövőben is). Magánrendelőkben az árak változók, érvényesül a szabadpiac, 100-250 ezer forint körül vannak az árak, függően, hogy kivehető vagy rögzített a szabályozó.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogfeherites  2009. november 20. 20:36   #753 

TISZTELT DOKTOR UR!


Nekem az lene a kerdesem hogy van valami szer ami feheriti a fogat,vagy valamien jo fogkrem?vagy kulon fogorvos kell vele foglalkozzon?
KOSZONETTEL:AGOTA


Tisztelt Ágota!

Természetesen van lehetőség otthoni fogfehérítésre is, ahogy láttam, még tévében is reklámoznak mind anyagot, mind fogkrémet. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a fogfehérítés megfelelő kontroll nélkül rendkívűl káros lehet a környező ínyszövetre és magára a fogra (könnyebben szuvasodik, érzékenység alakul ki, stb.)

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

csontfelszívódás  2009. november 20. 20:33   #752 

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsot szeretnék kérni, a következő dologban.
Pár éve kihúzták egy fogamat, majd pár hónappal később gyökérkezelték a mellette lévőt.
Mivel később előjött újra a fájdalom, megröntgenezték és kiderült, hogy csontfelszívódás van a kihúzott fog helyén, illetve a mellette lévő fog alatt is.
A fogorvosom azt mondta, hogy ki kellene húzni ezt a másik fogat is, mert a gyökér-rész szabadon áll és bármikor csonthártyagyulladást kaphatok. Akkor írt fel antibiotikumot, és abban maradtunk, hogy majd meglátjuk mi lesz vele, mert én nem szerettem volna kihúzatni.
Azóta többször előfordult, hogy bedagadt az állkapcsom, napokig fájt, aztán pár nap alatt mindig elmúlt.
A kérdésem a következő:
Jól tudom, hogy a csontfelszívódás a fog kihúzásának következménye?
Ha igen, akkor előfordulhat, hogy ha ezt a kezelt fogamat is kihúzatom, a mellett lévő fog alá ugyanígy "továbbterjed"? Aztán így tovább, amíg el nem fogynak a fogaim?
Mit tehetek ez ellen?
Tudom, hogy az azonnali fogpótlás segít ezt megelőzni, de ha jól érzem, ez már késő lenne, hiszen a kihúzott fogam alatt már eleve nem lenne elég csont a beültetéshez.
Ha ragaszkodom most ehhez a fogamhoz, hogyan előzhetném meg a visszatérő gyulladást?
Eddig megúsztam enyhe és gyors lefolyással, de most például napok óta fáj az egész felső állkapcsom, sőt, még a fülem is.

Minden tanácsot szívesen fogadok.

Köszönettel, Katalin


Tisztelt Katalin!

Nem feltétlenül, de kétségtelen, hogy a fogmeder csontállománya sokkal gyorsabban sorvad, ha kihúzzák a fogat. Egy másik tényező, hogy van-e ínygyulladása, fogágybetegsége, mivel ez is erőteljesen sorvasztja a csontot. Utóbbi esetben kezelés nélkül valóban viszonylag gyorsan elveszítheti a fogait. Rendszeres fogászati kontrollra és ínykezelésre van szükség.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foltos  2009. november 20. 20:29   #751 

Tisztelt Doktor Úr! Problémám tegnap kezdödöt. Megfájdult a jobb oldali also hátso fogam ami teljesen le van törve íny szélig ma reggelre feldagadt a jobb arcom fájdalmam nincs csak huzodik Természetesen reggel elmentem a fogászatra de az orvosom tovább kébzésen van az aszisztens pedig közölte hogy január 5 re tud időpontot adni. Kérdésem az lenne hogy milyen következményei lehetnek ennek a problémának? Várom sűrgős válaszát amit előre is köszönökIldikó


Tisztelt Ildikó!

Legsúlyosabb következménye a phlegmone lehet, amely egy halálos következményű fertőzés. De a csonthártyagyulladás (periostitis) is komoly következményekkel járhat. A január 5-t túlzásnak tartom, hisz Önnek sürgősségi ellátásra van szüksége.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelés  2009. november 20. 10:41   #750 

Tisztelt Doktor Úr!

Tegnap írtam Önnek, gyors reagálását köszönöm!
Tegnap este szedtem be Flector gyulladás és fájdalom csillapító port és reggelre igenis mérséklődött a fájdalmam, ma ismét elmentem a fogorvosomhoz aki a csatornákat még egyszer megreszelte illetve fertőtlenítőt adott (+gyulladás csökkentő gyógyszert írtak fel). Most miután az érzéstelenítő hatása elmúlt ismét előjött az erős fájdalom és mintha nagyobb is mint az első kezelés után. Ön szerint mit tegyek?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Tamás


Tisztelt Tamás!

Ha két órával a kezelés után sem csillapodik, akkor menjen vissza a fogorvosához, főleg akkor, ha feszítő érzést tapasztal.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelés  2009. november 19. 17:40   #749 

Tisztelt Doktor Úr!

Olyan problémám lenne hogy kb 2 éve tömték a bal felső 6-os fogamat, azóta soha sem lett tökéletes a fogam, idén nyáron az orvosom kicserélte a tömést, de hiába 2 hónapra mérséklődött a fájdalom de most egy pár hete ismét előjött. Tegnap felkerestem az orvosomat aki gyökérkezelést végzett a fogamnál, 1 nap eltelte után csak rosszabbodott a helyzet, a fájdalmat illetően annyira, hogy este nehézkes volt az elalvás. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint normális ez hogy fokozódott a fájdalmam, ha igen akkor meddig érdemes kb. várnom a javulás reményében. (Orvosom asszisztensével beszéltem telefonon és ő a határozottan a foghúzást javasolta, de ha lehet megtartanám a fogamat!)

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Tamás


Tisztelt Tamás!

Sajnos egy gyökérkezelés sok fájdalommal és tűréssel járhat (ezt saját eseteimből is tapasztalhattam, mint páciens), de a megőrzött foggal éveket nyerhetünk. Egy friss gyökérkezelés után lehetnek fájdalmak, főleg, ha nem találták meg valamennyi csatornát. Csak akkor húzassa ki a fogát, ha a kezelőorvosa reménytelennek ítéli a megtartását.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Gyökérkezelés  2009. november 19. 12:06   #748 

Tisztelt Doktor Úr!

Anyukámnak olyan problémája van, hogy a múlt héten elkezdték gyökérkezelni
a bal alsó hatos fogát. (Előtte nem fájt, de alaposan tömött volt.) Összesen négyszer volt
vele eddig kezelésen és most legutóbb be is tömték a gyökeret, mert minden rendben
volt a foggal. A gond az, hogy azóta először csak ráharapásra, most viszont folyamatosan
fáj neki. Normális az, ha egy frissen gyökérkezelt fog fáj, vagy pedig sürgősen menjen
vissza az orvoshoz?

Köszönöm,
Bea.


Tisztelt Bea!

Ha a fájdalom fokozatosan erősödik, az semmiképpen sem gyógyulásra biztató jel. Javaslom a kezelőorvos mielőbbi felkeresését.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

mi ez????  2009. november 19. 11:56   #747 

kedves doktor úr !
irta hogy akár egy inytasaktol is fájhat a fog vagy azt érezhetem,,,jogos mert nekem ott vanis egy ,de ez elmulik majd ? vagy öblögessek? vagy mit kell vele csinálni? ön szerint a fog gyulladás ha lenne az fájdogálna honapokat? ....


még egy kérdés,irtak az adrenalinrol vagyis az érzéstelenitörol. tényleg alig van benne adrenalin de nekem amikor kapok észrevettem hogy kissé bedobog a szivem.mintha Pörögnék:) ez persze nem jó.

kaptam másmilyet is,de azt nem éreztem olyan erösnek,miközben tömött már éreztem hogy megy kifele,mig ez a sima akár 5 orán is hat.. ( ez sem jo hogy ilyen sokéig zsibbad )
ön szerint ha kapok majd ujra ,van bármilyen káros hatásra nekem hogy kissé bedobog a szivem?.. a másikat nem akarom kérni mert azt nem érzem olyan hatásosnak...
köszönettel


Tisztelt Érdeklődő!

Egy ínytasak nem múlik el magától, legfeljebb, ha kihúzzák a mellette levő fogat. Hogy ne kerüljön sor erre a drasztikus beavatkozásra, rendszeres fogágytisztításra van szükség, ha kell, akár félévente. Az Ön által foggyulladásnak nevezett pulpairritáció is fájhat hónapokig, és a pulpa fokozatosan, lassan, minden erősebb fájdalomtünet nélkül el is halhat.
Nagy jelentősége van annak, milyen idegállapotban van a fogorvoshoz történő látogatáskor. Ha eleve magasabb adrenalinszintről indul, akkor a beadott kis mennyiség is tüneteket produkálhat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tömés  2009. november 19. 11:32   #746 

az elöbbi kérdésemre akkor ugy kérdezem hogy töméshez négy injekció lidokaint kaptam ami után rosszul lettem valószinü hogy többet kaptam mint a megengedet válaszát elöre is köszönöm tisztelettel. Kerekes Judit


Tisztelt Kerekes Judit!

Az érzéstelenítőben levő adrenalin okozhat ájulást, rosszullétet akár már egészen kis adagban is. A kezeléssel járó stressz fokozott hatást válthat ki, de lehet, hogy legközelebb, ha már egy ismerős orvoshoz megy, egyáltalán nem jelentkeznek a tünetek.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

erdeklodo  2009. november 19. 11:28   #745 

Tisztelt szakorvas!


Nekem az lenne a problemam hogy a fogaimon megfigyeltem az also foogsoromon h a belso fogaimon vagy 3_4 fog h ilyem kis feket csikok vannak benne (ahogy van a fog es a tetejen)mitolm lehet ez?fogat mostmar mosok rendszeresen ,mar egy jo ideje,regebben is mostam csak nem minden eves utan.mitol lehet ez?el fog romolni?vagy az eltel maradek van ott benn?tudom h latatlanba nem sokat tud mondani ,de kivancsi lannek a velemenyere!
koszonettel:Reka


Tisztelt Réka!

Nagy valószínűséggel fogkőről van szó. Ha csak felszínes és vonalas felrakódásról van szó, az az esztétikai zavaron kívül más panaszt nem okoz. Azonban nagyobb mennyiség már ínygyulladást, fogágybetegséget okoz. A rendszeres fogorvosi vizit mindenképpen szükséges.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghúzás  2009. november 19. 11:19   #744 

Tisztelt Doktor Úr!

51 éves nő vagyok! Múlthéten szerdán nehezen, de sikerült kihúzni a bal alsó bölcsesség fogam maradványát. A foghúzás után tovább éreztem a fájdalmat, melyet nem tudtam beazonosítani, mert az egész állkapcsom fájt. Tegnapra és mára már javult egy kicsit. Két napja nem kell szednem fájdalomcsillapítót, de még mindig nagyon érzékeny. Ma reggel fogmosáskor egy lencse nagyságú sárgás-zöldes valami esett ki a ki vett fog helyéről. Továbbra is valami keserű váladokot érzek a számban. Naponta többször mosom, öblögetem Corsodyllal, és kamillával. Jól teszem?

Köszönöm válaszát
Éva


Tisztelt Éva!

Az öblögetéstől eltanácsolnám. A foghúzás helyén keletkező, majd szervülő vérrög elvesztése szabaddá teszi a csontot a szájban található kórokozók számára. A természetes gyógyulásnál nincs hatásosabb.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tömés  2009. november 18. 14:11   #743 

érdeklödni szeretnék hogy egy fog tömésnél egyszerre hány lidokainos injekciót kaphatok,?válaszát elöre is köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

Nem darabszámra megy, hanem mennyiségre.
A fogászati Lidocain (0,001% adrenalinnal) határértéke 24 órára 20 ml.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

inny gyulladás  2009. november 18. 13:19   #742 

Tsztelt doktor úr!

Érdeklődnék,hogy ínny gyuladásra,milyen fogkrémet és öblögetőt ajánl.Jelenleg a curosept fogkrémet és öblögetőjét használom.be van gyulladva oldalt a korona alatt az innyem,és azt érzem,hogy nem nagyon javul a fogkrém és öblögető használatára.

Köszönöm elörre ia a válaszát

Tisztelettel Kárpáti ÁgnesTisztelt Kárpáti Ágnes!

Nem akarom különösebben reklámozni egyiket sem, bármelyik gyógynövénytartalmút jónak tartom. Azonban ez nem elegendő. Tartós ínygyulladás esetén az ún. professzionális szájhigiéne (depurálás) is szükséges.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelés  2009. november 18. 09:08   #741 

Tisztelt Doktor Úr

Kb. 3 hete rutin kezelésre jelentkeztem fogászaton.Bal felső 4 es fogamat találta kissé lyukasnak a fogorvos,panaszom előtte soha nem volt vele.(megjegyzem előtte való héten fogkő eltávolitásnál azt mondták jók a fogaim,én erősködtem a további vizsgálat mellett)Fúrás közben jeleztem hogy hogy az általam is várt fájdalom ugymond elmaradt.Ekkor tovább fúrta,mire már a fájdalom is jelentkezett illetve vérzett.Azonnali gyökérkezelést kezdett két nyugtató injekció után.Jelenleg heti 2 szer járok kezelésre:kitisztija a nyitott pulpakamrát,van mikor szabadon marad,van mikor gyógyszert helyez bele.Mai nap valamilyen gyógyszert tett bele(kedd),és lefekvés után kb 2 órával fájdalomra ébredtem,szinte rosszul lettem.Ha a kezelt fogamhoz hozzáérek tompa fájdalmat érzek illetve amugy is fáj.Eddig ilyen nem jelentkezett.A gyógyszer behelyezés előtt egy tüvel megvizsgálta az érzékenységet,az már semmilyen féjdalmat nem váltott ki,viszont amikor a hosszúkás gyógyszert felhelyezte,éreztem hogy a vége elérte a fogam fájó érzést kiváltva.Ezt jeleztem,azt mondták ez normális

Mennyire normális ez?,használjak esetleg valamilyen fájdalom csillapitót,vagy elmúlik magától?Van e valamilyen hatással a mostani kezelésre.

A fogamat semmiképp sem szeretném elvesziteni, ezért a visszahivásokat szigorúan betartom.Elég fura volt számomra hogy 1 héttel a kezelés előtt "még nem volt rossz fogam"(az előtt kb egy évvel voltam akkor se találtak hibát)

Válaszát várom a fájdalmakkal kapcsolatban.

Előre is köszönöm


Tisztelt Érdeklődő!

Ha a gyógyszer behelyezése után erős, feszítő fájdalom jelentkezik, azt jelzi, hogy a gyökérhártya gyulladásban van, a keletkezett váladék nem tud elvezetődni. Ilyenkor a gyógyszert el kell távolítani, különben a gyulladás felerősödik.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  36 37 38  39 40  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!