fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  34 35 36  37 38  következő oldal
csapos fog  2009. november 15. 09:31   #720 

Tisztelt Doktor Úr!

Pár hónapja a jobb felső hatos fogamban kicserélték a tömést, de az orvos azt mondta, hogy alig van már belül foganyag, ezért beletett valamit, ha jól értettem egy csapot, amire felépítette a tömést, de előtte nem gyökérkezelte a fogat. Szeretném megkérdzni, hogy tényleg csapot rakott bele, mert úgy olvastam, hogy ilyen eljárást csak gyökérkezelt fogaknál alkalmaznak, vagy rosszul tudom, és ez így normális.
Ha nem azt tett bele, akkor mit?
Mindezt csak azért kérdezem, mert mostanában spontán nyilallást érzek (szerintem) abban a fogamban, és arra gondoltam, hogy azért mert ki kellett volna előtte az idegeket szedni belőle.
Ön szerint mit tegyek?

Köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Lehet, hogy ún parapulpális csapot kapott, amihez valóban nem kell gyökérkezelni. Ezt a fog szélében helyezik el és a tömésnek biztosít stabilitást.
A spontán nyillalásnak sokféle oka lehet, akár egy fognyaki érzékenység is, amihez nem kell gyökérkezelés, de akár az is lehet, hogy a tömés magas.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

"csap"  2009. november 13. 23:00   #719 

Kedves Doktor Úr!
Egy gyökérkezelt kisőrlő fogamat, amelynek nagyon rossz állapotban van a koronája (le is van nagyon csiszolva), csapokkal fogják felépíteni (ha jól értettem). Ez fájdalmas "beavatkozás" lesz? Sokáig tart? Az ilyen módon felépített fogak mennyi ideig szuperálhatnak még?
Üdvözlöm: Janka


Tisztelt Janka!

Nem kell fájdalomra számítani, hisz ideg már nincs a fogban. A beavatkozás időtartama a fog állapotától és a fogorvos gyakorlatától függ.
Hogy meddig tart ki a csap, ez a foggyökértől függ. Mivel egy könnyen repedező, törő szövetről van szó, tarthat egy hétig, de akár 30 évig is, ameddig a fog bírja.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Gabriella  2009. november 13. 22:57   #718 

Tisztelt Doktorúr! olyan problémával fordulok önhöz hogy kb 4-5 éve volt egy kis afférom:),és kaptam egy nagy pofont,és a azóta igy néha olyan mintha kiakadna egy pillanatra az állkapcsom. De igazából mostanába a job oldalon fáj a csont és ha kinyitom a szám akkor kintebb áll az a csont a fülem alatt,és neha kicsit recseg. Ma elmentem a fogorvosomhoz aki csinál ilyen állkapocs izület visszaállitást,csak először meg kell rtg-ezni,és azon meg lehet nézni hogy nem-e eltört vagy elrepedt. Mert ha igen akkor azt operálni kell.:( Az lenne a kérdésem hogy ha eltört volna vagy megrepedt volna akkor az sokkal nagyobb bajt okozna nem? És ha vissza kell "rakni" a helyére az mennyire fáj? Nem tudom jó szakemberhez fordultam e kérdéssel,mert ez szájsebészeti teendő de ezen az oldalon nincs szájsebész. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Gabriella Szeged.


Tisztelt Gabriella!

A szervezet csodálatos: általában igyekszik meggyógyulni és ez nem mindig sikerül az eredeti funkcióban. Az ütés következtében valószínűleg eltört az állkapocs fejecse és rosszul forrt össze. Az idő előrehaladtával az izület már nem tudta kompenzálni ezt a hibát, ezért jelentkeztek a tünetek.
A helyreállítás egy altatásos műtét, szájsebészeti fekvőosztályon végzik. Sajnos elég kellemetlen műtét utáni időszakkal jár.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

mi ez?  2009. november 13. 07:13   #717 

Tisztelt Doktorúr!
20 éves vagyok,nem iszom és nemi is dohányzom. A számban a felső fogsorom magasságában mindkét oldalon kb. ugyanott észrevettem egy kisebb dudort. Olyan színe van,mint a környezetének. Mi lehet az? Lehet rák is?

Köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Mindenképpen el kellene látogatnia egy kollegához. Nem kell a legrosszabbra gondolni, lehet, egy számfeletti fog is.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

ínyvérzés  2009. november 13. 07:12   #716 

Doktor úr!
Olyan problémám lenne, hogy fogmosás közben vérzik a fogam....
Az utóbbi pár napban jött elő ez a probléma....
A mai nap már cigizés után is előfordult....
Remélem semmi komoly de azért várnám mielőbbi válaszát.
Előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

A fogínygyulladás elég komoly dolog. A kialakuló fogágybetegség ugyanis a teljesen ép fogakat valósággal "kiemeli" a csontból. Elkezdenek mozogni és rövidesen elveszíti őket. Keressen fel egy fogorvost és egy ún. professzionális szájhigiéne, fogkőleszedés, ínykezelés szükséges.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

ujra  2009. november 12. 11:18   #715 

köszömöm az iménti gyors választ.de gondolom a fogorvos megtudja állapitani ha fogágy betegség lenne.én ugy vettem észre nem ment feljebb az inyem..
és a Pulpa irritáció az mi ? ELMULIK?

még egy kérdés : ha tényleg nehezen eldönthetö hogy mepyik alsó fog a rossz,hogy lehet kideriteni 100 % ????


erzsó


Tisztelt Erzsó!

A pulpa ingerlékenysége a környezeti hatásokra.
Ha több fog a kérdéses, akkor több vizsgálatra: pl. kopogtatás, vitalitásvizsgálat, röntgen, stb. van szükség, hogy megtaláljuk a panaszt okozó fogat.

Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd


Szájüregi lyuk  2009. november 12. 10:08   #714 

Tisztelt Dr. Janik Leonárd!

26 éves nő vagyok, dohányzó (7 éve). Kb. egy hónapja észre vettem, hogy a szájüregemben közel a torkomhoz, keletkezett egy lyuk, amit ha megnyomok lepedék szerű valamit tudok kiszedni belőle. Ha megnyomom fáj, de amúgy nem. És kb egy hét alatt el is múlik. Azóta már 3-szor jött elő. Minden évben járok fogorvoshoz, általános vizsgálatra, és eddig egy fogtömésen és egy fogkihúzáson (sajnos nem tudott rendesen kijönni) kívül még nem volt semmi probléma.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön mit gondol a fent említett problémámról, van okom aggodalomra?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Anita


Tisztelt Anita!

Mindenképpen el kellene menni megmutatni egy fogorvosnak, ha legközelebb megjelenik. Lehet, hogy csak egy egyszerű aftáról van szó.


Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd

nyálkő  2009. november 12. 10:06   #713 

Tisztelt Doktor Úr!

Az utóbbi hónapokban többször bedagadt a bal oldalon a fülem melletti rész. Voltam arcüreg röntgenen, ultrahangon, fogászaton, gégészeten. CT-re küldtek, hogy megállapítsák, hogy nyálkő miatt van-e a probléma. Kérdésem: ha igen, lézerre a nyálkő eltávolítható-e?

Köszönettel: Ildikó


Tisztelt Ildikó!

Nagyban függ attól, hogy hol helyezkedik el a kő. Kell-e tágítani a nyálmirigyvezetéket vagy metszeni kell? A lézeres kezelés ebben az esetben nem jellemző, általában sebészi vagy tágításos módszert alkalmaznak.


Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd

amalgám  2009. november 12. 07:36   #712 

Kedves Doktorúr!
Régen a körzeti fogorvosok nálunk mindig amalgám tömésekkel dolgoztak.Azt szeretném kérdezni,hogy attól található náluk fogszínű tömés???Csak azt nem fizeti a tb????

Köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

Nagy valószínűséggel van náluk fogszínű tömés és tudomásom szerint a tb is finanszírozza. Ennek részleteit nem ismerem, mivel az OEP-el nem vagyok szerződésben.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

B.Erzsi  2009. november 12. 07:34   #711 

Kedves Doktor úr


Köszönöm hogy mindig olyan gyorsan ir ...amit irt hogy a fájdogálás lehet fogágybetegság is ez mit jelent ? akár fogigy sorvadás? de honnan lehet ezt tudni?


mert van egy ismerös fogorvosom akinek elmondtam hogy pár honapja érzem hogy a bal alsó 2 Közül valamelyik,és azt mondta ö is hogy nem hiszi hogy ilyen régóta fájna egy fog ,az vagy begyullad X idö után vagy nem,de ez a fájdogálás nekem is kicsit gyanús.

vagy lehet hogy 3 honap még nem elég hogy rendesen begyulladjon?

Jó erre a sensodyne fogkrém?
ja és szájvizet is használok,és többet mint napi 2.általában 4szer is akár.

de egyébként ez az érzékenység ha valoban az,hogy hogy épp nyár óta van? elötte nem volt? nekem ez a fog nagyon régóta tömött. (vagyis fogak)

Joéjt Önnek
erzsó


Tisztelt Erzsó!

A fogágybetegség a fog tartószöveteinek a betegségét jelenti, aminak az ínygyulladás is része lehet. A fogágypusztulás pedig ugyenezen szövetek fokozatos sorvadását, aminek része az ínysorvadás is.
A fájdogálás inkább pulpairritációra utal, ami lehet szuvasodástól, fogágybetegségtől vagy csak egyszerűen fognyaki érzékenységtől, utóbbi kezelésére a Sensodyne fogkrém kiválóan alkalmas. A fognyaki érzékenység bármikor kialakulhat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2009. november 11. 20:38   #710 

Tisztelt DR ÚR

Mi lehet az a komolyabb betegség,ez a képződmény úgy 2 hete jelent meg.
Holnap megyek a fogászatra.
Köszönettel:Ani


Tisztelt Ani!

Pl. egy csonthártyagyulladás, amely a környező szövetekre, fülre, szemre is ráterjedhet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tanácstalan  2009. november 11. 20:37   #709 

köszönöm a gyors választ ! de akkor Ön szerint nemkell gyökérkezelni?ha közel került sem?


Köszönöm elöre is a választ.


4es fogú


Tisztelt Érdeklődő!

Ha egyre erősebben fáj vagy ha a későbbiekben elhal, akkor mindenképpen gyökérkezelni kell. De addig nem...

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2009. november 11. 20:35   #708 

Tisztelt Dr Úr

Van egy hátsó fogam féli letört évekkel ezelőtt,ráhúzódott az íny.Viszont most a közepéből tülemkedik ki az ínytől sötétebb szinű iníszerű valami.nagyon fáj hátsó felső fog,fáj a szájpadlásom lüktet be van dagadva.
Mi lehet ez
Köszönettel:Ani


Tisztelt Ani!

A letört foga valószínűleg teljesen elfertőződött és begyulladt körülötte az íny. Ideje lenne mielőbb eltávolíttatni, mielőtt komolyabb betegség alakul ki belőle.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

B.Erzsi  2009. november 11. 20:32   #707 

Kedves Doktor úr !

ma elmentem az orvoshoz amiért érzem hogy néha néha fáj vmelyik Hátsó fogam...
a 7 esre tippeltem ,ott volt alászivasodva de azt 2 honapja be is tömte (azt a kis részt csak)
rakott rá sprayt (hideg ) érdekes a 7 esre éreztem,de a 8asra (ami szóba sem került) nem igazán...simán ott tartotta nem ugrottam ki a székböl.

de ennek ellenére Ö azt mondja,addig nem nyul hozzá ,csak ha már éjjel is fáj stb,és valszeg gyökérkezelés vagy húzás lesz.eléggé el vagyok keseredve,föleg mert most nemtudom melyik fájogat,vagy rosszabb esetben mind 2 ?? sajnos pár éve kicseréltettem ezeket fehérre.

Kérdeztem akkor nem lehetne e csak tömést cserélni amalgámra ujra vagy vmire azt mondta nem, ezt nem szabad.

de ugy tudom ha nem érzem a sprayt az nem jó jel...az elhalt fogat jelez.és miért várjak addig amig nagyon fáj??nem értem ezt...
szerintem ez csak idöhuzás,mert elöbb vagy utóbb húzás lesz vagy gyökérkezelés.
de nemtudom vállaljam e a gyökérkezelést,2 nagy rágófogba nemsok esélyem lenne...

viszont ha ezt a 2öt kihuzzák,nincs több fogam hátul.akkor már vagy attól még tud rágni az ember ?


Köszönöm
erzsó


Tisztelt Erzsó!

Én sajnos nem tudom megmondani melyik foga fáj, de készíttettem volna egy röntgenfelvételt is. A néha fájdogálás lehet akár egy fogágybetegség melléktünete, de akár fognyaki érzékenységé is.
Minél több foga hiányzik, annál kevésbé lesz hatékony a rágása.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghúzás  2009. november 11. 20:25   #706 

Tisztelet Doktor Úr!
Jobb felső 4-es fogam már évekkel ezelőtt letörött,már csak a gyökere van meg.Az lenne a kérdésem hogy ezt milyen módon lehet kihúzni,kell-e vésni vagy ki lehet húzni úgy mint egy fogat?Nagyon félek a fogászati beavatkozásoktól!!!!
Előre is köszönöm a remélem megnyugtató válaszát!

Tisztelettel Ramóna


Tisztelt Ramóna!

Egy szájsebészetben gyakorlott szakembernek ez nem jelenthet akadályt! Általában a tövig letört fogat fogóval önmagában nem lehet kivenni. Remélem a gyors és szakszerű beavatkozás után elmúlik a félelme.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tanácstalan  2009. november 11. 20:21   #705 

kedves doktor úr


jobb felsö 4 es fogam betömték azt mondta az orvos nem vlt olyan sürgös,akár fél év mulva is tömhette volna,de mivel 2 oldalt lukoasodott stb ezért betömte (ja és másik foggal mentem oda de azzal nemcsinált semmit )
valami fuji tömést kaptam bele,és direkt a másik injekciót is kértem ami nem az adrenalinos.

azóta kicsit sajog a fog ,már kiment a hatás.

soha nem szokott tömés után fájni ez normális ?

ugye egy sima fúrástol nem gyullad be egy fog ???


Tisztelt Érdeklődő!

Lehet, hogy közel volt a pulpa, azért sajog most a foga. Ez az esetek többségében spontán gyógyul.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Fanni  2009. november 11. 14:48   #704 

Kedves Doktor Úr!


éves kislányomnak az alsó kettő tejfoga kiesett és most nőlnek a maradandók.De olyan kicsi a hely, hogy a két maradandó egymásra nől, az egyik teljesen el van fordulva,oldalra nől.Voltam fogorvosnál, hogy nem kell-e kihúzni a két mellete levőt, hogy be tudjanak igazodni,de Ő azt mondta, hogy még sokat változhat, és Ő nem híve a tajfog indokolatlan kihúzásának, majd idővel helyreáll a fog. Gondolom, egy másik fogorvos azonna kihúzná, hogy legyen helye kibújni a maradandóknak. Önnek mi a véleménye. Én szinte beteg vagyok, hogy görbe lesz a mislányom alsó foga.
Köszönöm. Ildikó
Tisztelt Ildikó!

A tejfogak indokolatlan kihúzása valóban sokat árt, mivel megbontja a természetes fejlődési folyamatot. Valóban "elborzasztó" látvány lehet a tejfogakhoz képest hatalmas maradó fogak látványa és kuszasága, de addig, amíg nem nőttek ki a maradandók, türelemmel kell lenni. A csontfejlődés 18 éves korig tart és fogszabályozással igazából 16 éves kor körül lehet igazán hasznos eredményt elérni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Köszönöm a választ  2009. november 11. 11:19   #703 

kedves doktor úr

attol miért romlana az alsó fogsorom jobban mert hiányos ? sajnos igen hiányzik pár rágó ,de nem tudtam h ettöl már a többi is romlik..


egyébként nekem még az a problémám h nagyon sok a nyálam...alig kinyitom a szám,és már folyik,ezt orvos is mondta h sok..ez baj???
Tisztelt Érdeklődő!

A különböző erőhatások széttolják a fogakat, amelyeket így már nem csak felülről, hanem változó szögekből érnek az erők, így előbb-utóbb elveszítik stabilitásukat, meglazulnak és elkezdenek mozogni. Sokkal hamarabb elveszíti őket.
A sok nyálnál sokkal rosszabb a kevés. Érdemes lenne konzultálni egy parodontológus szakorvossal.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2009. november 11. 11:06   #702 

Kedves Janik Doktorúr!

Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy egy lyukas fog okozhat húzódásszerű érzést az arcon?
Köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

Akár okozhat is, ha kisugárzódik valamelyik arcidegre.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

lyuk  2009. november 11. 06:52   #701 

Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni,h egy lyukas fog mikor kezd el fájni?Milyen mértékűnek kell lennie a szuvasodásnak ahhoz,h az már fájjon?Van egy kicsit lyukas fogam és nem tudom,h az fáj e.
Köszönöm.


Tisztelt Érdeklődő!

Élő fog esetén annak fájdalmát a benne levő pulpa érzékenysége okozza. Ez megtörténhet már egy kis lyuknál is, de lehet egy lassú folyamat, melynek során a pulpa visszahúzódik és egyáltalán nem vagy csak egész nagy lyuknál kezdünk fájdalmat érezni. Ugyanakkor az is tény, hogy a külső látszatra kis lyuk lehet, hogy valójában hatalmas.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  34 35 36  37 38  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!