fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
Astrix  2008. október 31. 08:41   #60 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az lenne, hogy az Astrix vérhigító kapszula szedése mennyiben befolyásolja a foghúzást.
Régóta szedem, napi 100mg-ot.
A második kérdésem. Van olyan fog gyökerem amit benőtt az inyem. Fogsort szeretnék csináltatni. A fogorvosom azt mondta megröngenezi és ha nincs túl mélyen a gyökér akkor felvágja és kiszedi. Ön szerint nem kellene-e szájsebészethez fordulnom?
Valamint allergiás vagyok a lidokain-ra, van-e esetleg más fáldalomcsillapító injekció?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:


Tisztelt Ismeretlen!
Az Astrix hatását a vérlemezkék összecsapzódásának gátlásán keresztül fejti ki, vagyis gátolja az alvadást. Bizonyára szervi oka van, hogy szedi a kapszulát, erről mindenképpen tájékoztatnia kell a fogorvosát is.
Nem lehetetlen a foghúzás, de a foghúzást megelőző nap el kellene hagyni a gyógyszer szerdését (ha ez lehetséges, előtte konzultáljon a gyógyszer felírójával), a sebet pedig össze kell varni.
Figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerszedést mi indukálja, és ennek függvényében azt is, hogy a beavatkozást megelőzően szükséges-e antibiotikum-profilaxis.
A második kérdés. Amennyiben fogorvosa rendelkezik megfelelő szájsebészeti gyakorlattal, és vállalja a beavatkozást, nyugodtan rábízhatja magát.
A lidocain allergiát érdemes tisztázni! A heves szívdobogás, ájulás nem jelent allergiát! Amennyiben valóban igazolt allergiája van, ezt is mindenképpen jelezze a kezelés előtt. Számos egyéb készítmény van, amelyet ilyenkor alkalmaznak (pl. Ultracain, Articain, stb.).
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Bogyó...  2008. október 30. 10:01   #59 

Tisztelt Doktor Úr!

A loveboxon is folytat tanácsadást?


Kedves Bogyó!
Egy orvos, mindenhol orvos marad és ha szakmai segítségre van szüksége és megtalálható vagyok azon az oldalon, természetesen.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Vitinne  2008. október 28. 14:59   #58 

Kedves Doktor Úr!

Olyan sokat reklámozzák mostanában a Vitinne ínytablettát. Kérdésem az lenne, hogy én még fiatal vagyok, viszont a fogorvosom azt mondta, hogy már most látszik az ínyemen, hogy öregkoromra ínysorvadásom lesz, mert hajlamos vagyok rá. Ajánlotta nekem a Vitinnt. Érdemes már ilyen fiatalon szedni, vagy semmit sem érek el vele ha szedem? Amennyiben érdemes hogyan és milyen időközönként kell alkalmazni.
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Ismeretlen!
A Vitinne ínytabletta egy étrend kiegészítő készítmény vitaminokkal ásványi anyaggal és gyógynövény kivonatokkal. Nem gyógyszer. Az ínysorvadás sajnos a leggondosabban kezelt szájüregben is előfordul, azonban a szájhigiéne elhanyagolása csak fokozza a mértékét és a gyorsaságát.
Úgy vélem, a tudomány jelenlegi állása szerint ártani nem árt a készítmény szedése, azonban csodát ne várjon tőle.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Csapos fog  2008. október 13. 08:08   #57 

Tisztelt Doktor Úr!
Gyökérkezelték a fogam és most fogják a csapot lefúrni,és pótólni a hiányzó részt!
Azt szeretnémmegkérdezni ,hogy mennyire időigényes ez a csap lefúrás és érezhetek -e fájdalmat közben.Előre is köszönöm a válaszát!Dávid


Tisztelt Dávid!
Az időigény attól függ, hogy fogtechnikai (öntött) csapot kap, vagy gyári csapot, amelyet a fogorvos készít el helyben. Fájdalmat egyik esetben sem érezhet, mivel gyökérkezelt fogról van szó.
Részletek. Ha a fogtechnikus készíti el a csapot, akkor a fogorvos előbb a foggyökércsatornát feltárja, kb annak feléig, ha lehetséges kétharmadáig, majd lenyomatot vesz. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti az öntött csapot, amelyet a fogorvos a következő alkalommal beragaszt és utána (vagy rögtön) készül a korona is, ami rákerül a csapra.
A másik esetben a fogorvos a rendelkezésére álló csapkészletből csavar be egy megfelelő méretű csapot a foggyökérbe, majd azt pillérül használva csonkot (vagy koronát) épít fel.
Üdvözlettel:
Dr. Janik Leonárd


fekély?  2008. október 9. 08:36   #56 

Tisztelt Doktorúr!

2-3 napja van a pofahúsomon egy kb. 2 mm átmérőjű sárgás színű, gennyes fekélyszerű gyulladt udvarú elváltozás. Bizonyos állkapocsmozdulatokkor fáj, de nem folyamatos jelleggel. Pár nappal azelőtt, hogy észrevettem ezt az elváltozást, elkezdett fájni az egyik fogam, amikor hideg helyiségből meleg helyiségbe mentem, azóta is sokszor fáj (naponta 3-4szer) hirtelen hőmérsékletváltozás után. Szeretném megkérdezni, hogy amíg nem tudok elmenni orvoshoz, addig mit kellene tennem Ön szerint és hogy mi lehet a bajom? Ezzel a problémával a háziorvosomhoz vagy a fogorvosomhoz kell fordulnom?
Köszönettel: Mihály


Tisztelt Mihály!
Nem biztos, hogy a két panasz összefüggésben van egymással. A pofahúson levő elváltozás akár egy véletlen ráharapás következménye is lehet, míg a fogfájdalom pulpairritáció vagy ha gyökérkezelt, egy belobbanó góc miatt alakulhat ki. Mindenképpen a fogorvosát keresse fel, és a vizsgálata után kaphat pontos képet a panaszai kezelésével kapcsolatban.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghúzás  2008. október 4. 21:10   #55 

Tisztelt doktor úr. Foghúzások sokasága előtt állok és félek a fájdalomtól mert az első két fogamat kell kihúzni. Régen amikor húzták a fogamat erős feszítő fájdalmat éreztem. Mitől lehet ez? Azt is mondták nekem hogy az első fogak húzása sokkal kellemetlenebb és fájdalmasabb mint a hátsóké. Igaz ez? Nem bírom magamat rávenni a húzásra mert nagyon félek tőle. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Tamás


Tisztelt Tamás!
Ha megfelelő módon történt az érzéstelenítés és elegendő időt hagynak a hatás kialakulásához, akkor remélhetőleg fájdalommentesen történik majd a fogai eltávolítása. Nyomást, feszegetést természetesen ekkor is érezhet. Ha megnyugtatja: első fogaknak csak egyetlen gyökere van, így valamelyest könnyebb és gyorsabb az eltávolításuk, mint mondjuk az őrlőfogaké.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

glorhy  2008. október 4. 21:04   #54 

Kedves Doktor úr!

Elég banális problémával fordulok önhöz, azonban régóta fúrja az oldalam a kíváncsiság.
Öcsém (11é) álmában mindig csikorgatja a fogát. Azon kívül hogy roppant idegesítő, nem okoz majd gondot neki? Mi okozza egyáltalán? A zománc nem sérül ilyenkor?
És bár én magamat nem szoktam hallani álmomban, de van hogy reggel félálomban úgy érzem mmintha szájzárat kaptam volna... nagyon erősen összeszörul az állkapcsom, nehezen tudom csak kinyitni... Lehet hogy énis a fogamat csikorgatom éjjelente?

Válaszát előre is köszönöm
g


Kedves g!
Szakmai néven az öccsének nagy valószínűséggel bruxismusa (csikorgatás)van. Ami javasolt ilyenkor: egy éjszakai harapásemelő, amely megvédi a fogakat a fokozott kopástól, és tehermentesíti az állkapocsizületet. Ön nem tudom, mennyi idős, de nagy valószínűséggel nincs nagy korkülönbség Önök között. Elképzelhető, hogy Ön is csikorgat éjjelente.
Mi az ok? Valószínűleg lelki feszültség. Mindenesetre komoly károkat okoz a csikorgatás tartós fennmaradása. Amellett, hogy tönkreteszi az állkapocsizületet, túlzottan megterheli a fogazatot és a rágóizmokat.
Üdvözlettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2008. október 2. 13:40   #53 

Tisztelt Dr Úr!
Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék Önnek feltenni egy kérdést.Műfogsort visel alsó-felső teljes ami kb 10 éves hagyományos műanyag.Az utobbi egy hónapban a szájpadlásán észrevett egy kb 5 mm-es átmérőjű nyálkahártya szinű kis elváltozást azt mondja ha éjszakára kiteszi a fogsorát reggelre egy kicsit kiemelkedik a szájpadlásáról amikor visszateszi a fogsort teljesen belesimul a környezetébe nem fáj,nem sebes,nem váladékozik,nem nött csak nagyon aggódik ,hogy mi lehet ez Kérem ha tud így a leírás alapján valami bíztatót mondani nagyon megnyugtatna.Nagyon figyel a higéniára Corágás tablettás oldattal fertőtleníti ill használ Corsodilt de ez a kis hámelváltozás csak nem akar meg szünni.Soha nem dohányzott nem fogyaszt alkoholt.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát:Zita


Tisztelt Zita!
Sajnos olyan dologra kérdez rá, amelyre csak személyes megtekintéssel lehet felelni. De egy nem gyógyuló nyálkahártyaelváltozás mindenképpen igényelne egy alapos szakorvosi vizsgálatot.
Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd

Ancsi  2008. szeptember 29. 09:48   #52 

Tisztelt Doktor Úr

Tanácsot szeretnék kérni,mert nagyon kellemetlen a lehetlettem szeretnék tőle már megszabadulni. Milyen készítményt érdemes használnom?

Előre is ksözönöm válaszát.


Tisztelt Ancsi!
És a fogazata és az ínye rendben van? A rossz lehelletnek oka van. Általában szájüregi vagy emésztőszervi probléma merül fel. Elsősorban ezt kell orvosolni, egyfajta "csodaszert" nem tudok javasolni.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

szemfoggyökér ciszta  2008. szeptember 25. 12:16   #51 

Tisztelt Dr Úr!

Bal oldal az ínyemen egyszer csak lett egy kisebb babszem nagyságú csomó. Ami abból adódott elég valószínű, hogy a fogorvosom fogkő szedés közben beleszaladt a csiszolóval az ínyembe a szemfogamnál. Másnap zsibbadt az a rész és pár napra rá, az orrom alatt a szemfogam gyökerénél lett ez a csomócska. Nem foglalkoztam vele és felszívódott, de most megint vissza jött, Megröntgenezték, a szemfogam gyökerén van egy ciszta-genny zacskó.
Drnő szerint szájsebész el fogja távolítani a csomót és gyökérkezelni, majd betömni kell a szemfogamat.
Kérdésem lenne, hogy egyszerűen inekcióstűvel nem lehet leszívni? Feltétlen fel kell vágni? Miért kellene gyökérkezelni a szemfogamat, semmi baja. Nem fáj.
Meg tudná mondani, hogy körülbelül ez a szájsebészeti beavatkozás, meg minden kb mennyibe kerül?

Segítségét nagyon köszönöm.
Üdvözlettel
LiziTisztelt Lizi!
Sajnos nem lehet ilyen egyszerű módon megoldani a panaszait és így látatlanban egyet kell értenem a javasolt kezeléssel. Ha a foggyökeren ciszta-gennyzacskó van, akkor az a fog már elhalt, így mindenképpen gyökérkezelni kell.
Az árak kapcsán csak saját áraimat tudom mondani:
Gyökérkezelés-tömés: 4000 Ft
Fedőtömés: 7000 Ft
A gyökércsúcs-rezekció műtét: 12.000 Ft

Üdvözlettel:
Dr. Janik Leonárd

Mikor?  2008. szeptember 25. 12:01   #50 

Tisztelt Doktor Úr,

e hónap 10-én estem át mandulaműtéten. Meg tudná mondani, hogy mennyi ideig kell várni arra, hogy fogorvoshoz mehessek (fogtömés biztosan lesz)? Kell-e egyáltalán?

Köszönettel,

Zsuzsa


Tisztelt Zsuzsa!
Mivel már valószínűleg a varratszedésen is túl van, azt mondanám, nyugodtan mehet a fogorvoshoz. Abban az esetben viszont, ha amalgámeltávolítás vagy más, komoly szennyeződést okozó beavatkozás történik, akkor azt tanácsolnám, halassza még két-három hetet a kezelést.
Üdvözlettel:
Dr. Janik Leonárd

Tág fogközök (2)  2008. szeptember 12. 06:17   #49 

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm korábbi válaszát hasonlú jeligéjű kérdésemre.
Hallottam egy un. GC Gradia hídról, aminél állítólag nem kell a fogat nagy mértékben lecsiszolni. Önnek mi a véleménye erről?
Túl nagy réseknél a különböző héjak nem jöhetnek már számításba?

Másik problémám, hogy a fogaimről egyre inkább húzódik vissza a fogíny, de sorvadásnak jele egyelőre nincs. Fogorvosom szerint ez a helytelen fogmosásnak köszönhető és azt mondta, hogyha köralakú elektromos fogkefével próbálkozom, akkor ez az állapot nem fog tovább romolni, mert azzal "nem lehet rosszul fogat mosni". Tanácsára ilyen fogkefét használok azóta, de ennek ellenére további ínyvisszahúzódást tapasztalok. Ön szerint ennek mi lehet az oka?

(30-as éveimben járok.)

Válaszát előre is köszönöm!Tisztelt Érdeklődő!
A különböző héjkerámia pótlásoknak komoly irodalma van. Személyes tapasztalatom szerint kiválóan alkalmasak az esztétikai igények kielégítésére, ugyanakkor meglehetősen költségesek és sérülékenyek.
Az ínyvisszahűzódással kapcsolatban javaslom, keressen fel egy parodontológus szakorvost, aki, amennyiben lehetséges, elvégzi Önnek az ínyplasztikát.
Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd

kérdés  2008. szeptember 12. 06:13   #48 

Tisztelt Doktor Úr!

3 hónapja szédüléses panaszaim vannak,amivel elküldtek CT-re,ahol orbita Ct-t is csináltak többek között!!A szédüléssel kapcsolatban semmi elváltozás nem derült ki,de az arcüregemben találtak valamit: "A bal sinus maxillaris medialis falán 12mm széles,5 mm magas polypoidalis képlet látható "
A fülészeten azt mondták,hogy ez fogorvosi dolog!Szeretném megkérdezni,hogy ez mennyire veszélyes?A bal oldalon felül van egy gyökérkezelt fogam ami kicsit mozog,de mintha csak az egyik oldala,lehet eltört?!Esetleg összefüggésben lehet a kettő?
Mit kell tudni erről?Gyógyszerrel esetleg nem lehet megoldani a problémát?
Volt aki azt mondta,hogy ha kihúzzák a gyökérkezelt fogamat akkor azzal ez is megszűnik!
Menniyre baj,hogy az ott van?Fájdalmat vagy bármiféle elváltozást az arcomban nem érzek!

Véleményét,válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Zoltán (23 éves)


Tisztelt Zoltán!
Az arcüreg határterület a fül-orr-gégészet és a szájsebészet között. Amennyiben polypoidális képletet találtak az arcüregében, az azt jelenti, hogy egy lágyrészszaporulat van azon a helyen, amely szövettanilag nem tisztázott. Lehet jó vagy rosszindulatú daganat, de akár csak egy krónikus gyulladás is. Amennyiben gyulladásos elváltozásról van szó, akkor valóban gyógyítható gyógyszeres kezeléssel, de amennyiben szövetszaporulatról, akkor csak műtéti úton. A műtét akár fekvőbeteg osztállyal rendelkező szájsebészeten is megtörténhet. Kissé csodálkozom, hogy a fül-orr-gégészet nem végezte el a gyógykezelést.
Hogy a fogászati okot tisztázzák, mindenképpen kellene készíteni az érintett területről egy fogászati röntgent. Érdemes lenne kideríteni és szükség esetén eltávolítani a képletet, ugyanis bár most nem okoz Önnek panaszt, a jövőben komoly egészségügyi problémákat okozhat az elhanyagolása.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

virág  2008. szeptember 9. 00:09   #47 

Tisztelt Doktor ÚR!

47 éves nő vagyok, és kezdődő inysorvadásom van. Májusba elmentem a fogorvoshoz és kihúzott egy jobb oldali hátső rágó fogam mert az ínyemnél mindig valami ragadós anyagot észleltem. Azt mondta ezt már nem lehetett volna megmenteni mivel ciszta, vagyis genny zacskó volt a fog gyökéren. Mivel hiányosan nem akartam maradni, ott akkor helyben már nyomatot is vett, és mondta hármas hídat kell készíteni. Nekem korábban sosem volt fogpótlásom. Nem sok mindent tudtam róla. 3 hét múlva már készen is lett a híd amit fel is tett. Igaz előzőleg ugye lecsiszolt két szomszédos fogamat, ami nagyon fájt és az egyiket gyökérkezelni is kellett. Nos amikor ez megvolt már tette is fel a hidat.

Viszont két hónapja erősen elkezdett hullani a hajam,ami még a mai napig is tart, és a hid és a rendes fogam között egyre jobban nőt a távolság. Ezt már csak fogselyemmel tudom tisztán tartani. Ami a legjobban zavar, hogy mióta feltette a fogorvos a hidat, ennek már több mint két hónapja, erős feszülést érzek az inyemben szinte egyfolytában. Nem beszélve arról, hogy 3 hete erősen elkezdett vérezni az ínyem, és most már két ponton is vérzik, és nagyon fáj. Szinte már félek a fogmosástól, és persze az evéstől is.

Azt szeretném megtudni, hogy elég 3 hét gyógyulálsi idő, a foghúzástól számitva az eredeti hid feltevéséhez? Nem kellett volna ezzel több időt várni? Ennyi idő alatt begyógyul a húzás során keletkezett seb?

Persze a régi gennyes gyökerű fogam már régóta kivan húzva, és azt a ragadós anyagot még mindig érzem az inyemen, vagyis még mindig jelen van valami góc, vagy gyulladás. Ez akkor honnét jöhet?

Szívessségét előre is nagyon megköszönöm!

Tisztelettel: Virág


Tisztelt Virág!
Sajnos erre a kérdésre látatlanban elég nehéz válaszolni.
Igazából nem értem, miért közvetlenül a foghúzás után vett lenyomatot a kolléga a hídhoz, mindenesetre három hét gyógyulási idő akár elég is lehet a pótlás elkészítéséhez.
A hajhullás gócbetegséget is jelenthet, amely nem csak a fogakból indulhat ki (mandula, cysta, tályog a szervezet más részein). Érdemes lenne egy átfogó vizsgálatot végezni.
Tünetei alapján érdemes lenne a hidat megmutatni egy szakorvos kollégának. Hogy a ragadós anyag érzését mi okozhatja, ezt így látatlanban sajnos nem tudom megmondani.
Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd


Tág fogközök  2008. szeptember 8. 23:55   #46 

Tisztelt Doktor Úr !

Azt szeretném megkérdezni, hogy erősen tág fogközök eltűntetésére milyen módszert tudna ajánlani (az alsó álkapcson 4 db) ?

Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!
Nem derült ki, milyen korcsoportú vagy milyen státuszú az érintett.
De:
1. Eltüntethető egy híddal (bár ép fogakat mindig sajnálok lecsiszolni, de olykor elkerülhetetlen)
2. Fogszabályozóval (igaz, ehhez sokkal többet kellene tudnom)
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

nyelvgyulladas?  2008. szeptember 1. 12:05   #45 

Tisztelt doktorur!

Lehet, hogy nem jo helyre irtam, de szajsebeszt nem talaltam.

Kb. 2 honapja tart, hogy a nyelvemen feher (osszefuggo) lepedek talalhato reggelente. Ehhez tarsul, hogy a nyelvem erzekeny, eleinte csak "erdesebb" etelek fogyasztasakor, de kesobb mar a kenyer belenek evese is gondot okozott. Mostmar az egesz szajuregem erzekeny, kicsit a torkom is. Mas tunetem nincs, talan minimalis mertekben hig szeklet.
A szam szele is kisse szaraz, majdnem repedezo. Rossz leheletem sincs.

Voltam orvosnal is, o azt mondta, az egesz szajureg be van gyulladva, felirt Ceroxim tablettat, beszedtem a teljes, 10 szemes kurat, ez egyertelmuen csokkentette (majdnem meg is szuntette) a tuneteket, azonban mintha a kura rovid lett volna kicsit, a betegsegem visszaujult.

Sokat kerestem interneten ez ugyben, de ugy latom a szajpenesz es egyeb gombas szajfertozesek eseten nehezebben letorolheto lepedek kepzodik, nekem pedig nem ilyen. Egy sima reggeli elfogyasztasa leszedi a lepedeket. A lepedek alatt a nyelvem vorosebb a normalisnal, de nem sebes!
Szoval a talalt betegsegek tuneteinel mindenhol mas jellegu tunetnek is kene lenni, nekem pedig szigoruan a szajuregemre korlatozodik a problema.
Egy ideig probaltam glycosept-es oblogetest, de vagy nem voltam kitarto, vagy nem ezt kellett volna.

Mar mindenre gyanakodtam, pellagra, candida, es egyebek, a taplalkozasomon is probaltam varialni, de semmi eredmeny.

Mi a problemam es hogyan lehet kezelni?

Elore is koszonom valaszat.Tisztelt Páciens!
Látatlanban sajnos elég nehéz pontos diagnózist adnom. Mint olvastam, többféle terápiát is kipróbált, eredménytelenül.
Szakmailag a legkorrektebb tanácsom így csak az lehet, hogy fel kellene keresnie egy szájbetegségekkel foglalkozó kollégát. Magyarországon nincsenek sokan. Budapesten az orvosegyetemen a Parodontológiai Klinika (1085 Budapest, Szentkirályi u. 47., tel.: 318-0011) foglalkozik szájbetegségekkel.
Üdvözlettel:
Dr. Janik Leonárd


varrat  2008. szeptember 1. 11:24   #44 

Tisztelt Doktor Úr!

Kiműtötték 4 bölcsességfogamat és megnyílt az arcüreg is. 1 hete voltam varratszedésen ahol elvileg eltávolították az összes cérnát. Tegnap is menni kellett elenőrzésre és mindent rendben találtak. Ám ma felfedeztem 1 pici cérnadarabot amit mégse szedtek ki, alig lehet észrevenni. Szóval majd ezt kidobja a seb? vagy menjek vissza hogy szedjék ki?

tisztelettel: B.I.


Tisztelt B.I.!
Gyakorlatban sokszor magától kiesik. Időnként azonban előfordul, hogy irritációs tényezőként fennmarad, és gyulladást tart fenn. A biztonság kedvéért látogasson vissza a kezelőorvosához.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghuzas  2008. augusztus 29. 08:22   #43 

Tisztelt Doktor Ur!
A kerdesem az lenne, hogy foghuzas utan mennyi ido elteltevel lehet dohanyozni ismet?
Elore is koszonom,
Andrea


Tisztelt Andrea!
Természetesen, mint orvos, fel kell tennem a kérdést: muszáj?
Egyébként, ha elmúlik az érzéstelenítő hatása, azaz a zsibbadás érzése, ami kb.2-3 óra a húzás után.
Üdvözlettel:
dr. Janik Leonárd

Húzott fog  2008. augusztus 23. 13:23   #42 

Tisztelt Doktor Úr!Kedden húztak ki egy nagyon begyulladt fogamat.(Még az érzéstelenitő sem használt.)Még mindig folyamatosan dagad az inem és idöközönként folyik belőle a genny.Aztán újra feltellik!Dalacin tablettát szedek.Normális dolog ez?Meddig tart?Virthné


Tisztelt Virthné!
A gyulladt fognál kevésbé hat az érzéstelenítő, mivel a gyulladás savas közege részben semlegesíti az érzéstelenítő lúgos kémhatását. Amennyiben a fogeltávolítással nem sikerült "kinyitni a dugót" és meggyógyítani a (valószínűleg súlyos) gyulladást, akkor az érintett területet fel kell tárni (excisio vagy incisio), hogy a felgyülemlett genny ki tudjon ürülni. Igazából ekkor lesz hatásos az Ön által szedett antibiotikum is.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Mi tegyek vele?  2008. augusztus 23. 13:19   #41 

Tisztelt Doktor Úr!

Az egyik felső metszőfogamnál az íny szélén kialakult egy afta, amelynek elmúltával az íny az eredeti állapothoz képes 3-4 mm-t feljebb húzódott. Így a fognyak egy része is klátszik. Szeretném megkérdezni, hogy ennek az esztétikai megjelenésen kívül lehet-e valalmilyen jkáros hatása. Pl. elkezd kiromlani a fog. Lehet-e ezzel szájsebészeti úton valamit kezdeni, pl. az íny valahogyan lejjebb húzni. Egyáltalán érdemes-e ezzel foglalkozni?

Köszönettel: Papp András (46)


Tisztelt Papp András!
Nagy valószínűséggel nem afta volt, amely az íny visszahúzódását eredményezte, hanem egy heveny ínygyulladás. Ha a fognyak szabaddá válik, érzékenyebb lehet a fog a környezeti hatásokra, helytelen fogmosás során hamarabb bekövetkezik a fog kopása, szuvasodásra is könnyebben hajlamos, mivel ott nem zománc védi a dentint, hanem annál lényegesebben gyengébb cement. Fokozottan és óvatosabban kell tehát a szájhigiénét végezni az érintett területen. Amennyiben panaszok jelentkeznek, illetve esztétikailag is zavaróvá válik a felhúzódott íny, úgy ebben az esetben egy ún. parodontológiai kisműtét, ínyplasztika végezhető.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  1 2 3  4 5  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!