fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  23 24 25  26 27  következő oldal
Duzzanat!  2009. augusztus 27. 07:59   #500 

Tisztelt Doktor Úr!


Tegnap délután bal oldalt a hátsó bölcsesség fogam és a bal első Szemfog melletti fogam is lekezdte fájni! Mindez mellet a bal első szemfog felett elkezdet duzzadni! Vettem be fájdalom csillapítót, majd kb 2 órára rá gyulladás csökentött. Estére Elkezdet be dagadni a szemfog felett! Mai reggelre a bal szemem alatt kisebb húzódásban duzzadt míg a szemfog fölött, elégé látható duzzanat keletkezet! A Fogfájás közben meg szűnt! De a duzzanat meg maradt!

Kérdésem! Lehet-e hogy a duzzanat azért alakult ki mert este nyitott ablak mellet aludtam?
És ha igen! Hideg vizes borogatás elég hogy lelohadjon? Vagy esetleg ismerősöm szerint sót melegítve és zacskóba téve azt tegyem a duzzanatra majd az lelohassza?


Köszönöm mielőbbi válaszát...


Tisztelt Érdeklődő!

Magától a huzattól nem alakul ki sem fogfájás, sem duzzanat. Érdemes lenne egy röntgenfelvétel készíttetni, nincs-e valamilyen kóros folyamat a háttérben. Bárminemű borogatás csak a probléma eloldázása. Gennyes folyamat esetében meleg, akut gyulaldás esetében hideg borogatás lehet a segítség, de ennek hatásosságát az orvos javaslata erősítheti.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

google  2009. augusztus 27. 07:55   #499 

kedves drúr


olvastam vkinek aki irta h zománc hiáyos fogaira koronát rakatott.. nekem is az van,de sajna nincs most erre pénzem,fontos ez ?vagy letörhet?


Tisztelt Érdeklődő!

Ha nagymértékű zománchiány van, akkor az érintett fog sokkal könnyebben hajlamos szuvasodásra, törésre, érzékenységre. Azt mindig az adott fog állapota dönti el, kell-e koronázni vagy sem.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Mit tegyek  2009. augusztus 27. 07:52   #498 

Tisztelt doktor Úr!

A kérdésem elég összetett, de tudni a kell az előzményeket is. Idén húsvétkor volt egy csúnya autóbalesetem. Amibe olyan szerencsétlenül jártam hogy pont leszájaltam a kormányt, de úgy hogy szó szerint a felső áll csontom vízszintesen ketté tört és szinte az összes felső fogam kitört. Azóta 2x műtöttek össze csavarozták de valahogy eddig nem sikerült jól állandóan fáj, és azaz állandó nyomás érzet elviselhetetlen már. Kérdeztem az orvosomtól hogy a csavar bent marad e vagy kiszedik de annyit mondott meglátjuk. Tehát a kérdésem az lenne hogy ilyen kor mit csinálhatok várjam meg míg eldől hogy bent marad vagy kiszedik és utána csináltassak pótlást? Vagy egyáltalán csavarral a számba lehet? Vagy mennyi idő kell várni a kivétel után? Várom válaszát.


Köszönettel egy lány.


Tisztelt Érdeklődő!

Helyzete speciális és így látatlanban gyakorlatilag nem tudok korrekt választ adni az érdeklődésére. Nagy kérdés, mennyi csontot vesztett, lehetőség van-e egyáltalán rögzített pótlás készítésére, mennyire közel van az idegcsatorna, hol vannak a rögzítőcsavarok, stb.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kórbonctan  2009. augusztus 27. 07:49   #497 

T.Dr-úr Megtudná nekem mondani mennyibe kerül az Augmentin Duo 1g-os.előre is köszönöm a válaszát.


Tisztelt Érdeklődő!

Mivel magam nem forgalmazom, hanem a patika, magam is az internetről szereztem be az információt:
Fogyasztói ár: 2366 Ft Támogatott ár: 1774 Ft

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Zita  2009. augusztus 26. 10:37   #496 

Jó estét!Ma a metszőfogamból leppattant egy kis(kb.1mm) darab.Egészséges fog.Most elég érzékeny.Azt szeretném megtudni hogy mit tud vele az orvos csinálni és ilyen érzékeny marad-e?Köszönöm válaszát!Sándor Zita


Tisztelt Sándor Zita!

Az érzékenység várhatóan néhány napon belül megszűnik. Ha esztétikailag zavaró, ún. élpótlást lehet csinálni. Ha viszont fokozódik az érzékenység és fájni kezd a fog, akkor gyökérkezelni kell.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Foghuzas?  2009. augusztus 26. 10:35   #495 

Tisztelt Doktor Ur!

Tavaly oktober ota a bal fulem alatti nyirokcsomo meg van dagadva, erintesre erzekeny es neha nagyon faj, a fajdalom kisugarzik az allkapcsomba, a fulem moge, a nyakamba neha meg a vallam is erzem. Tavaly majusban volt egy foghuzasom - bal aslo 7-es -, a seb begyulladt, elgennyesedett es ugy 4 hetig jartam tisztitasra. Ez ido alatt a bal ful alatti nyirokcsomom be volt dagadva, illetve a fent emlitett fajdalmak szinte kivetel nelkul jelen voltak es nagy szenvedest okoztak. A kezeles utan ugy nezett ki hogy elmulnak a panaszok, bar megmondom oszinten nem nagyon vizsgaltam magam.
Azota rengeteg vizsgalaton atestem, minden negativ, vervetel tokeletes.MRI egy megnagyobbodott nyirokcsomot mutatt ki de semmi mast.
Lehetseges az hogy a foghuzas utan maradt gyulladas a sebben/csontban, ez meg mindig jelen van az allkapcsomban es ez okozza ezeket a panaszokat?

Segitseget elore koszonom!

Reka


Tisztelt Réka!

Ha nincsenek panaszai, akkor nagy valószínűséggel meggyógyult a foghúzás következményeiből. A nyirokcsomóval kapcsolatban a legbiztosabb diagnosztika egy aspirációs cytológiai vizsgálat. Ez abból áll, hogy egy pici tűvel megszúrják a nyirokcsomót és néhány sejtet vesznek ki belőle laborvizsgálatra. Ha a vizsgálat negatív, akkor legvégső esetben, ha zavaró a nyirokcsomó léte, marad a sebészi eltávolítás.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

arcfájdalom  2009. augusztus 25. 11:06   #494 

Tisztelt doktor úr!

Az év elején (~1 hónap szünettel) tömték két bal felső fogam (középtájt találhatóak egymás mellett) Mint utóbb kiderült, igen mély tömés volt szükséges. A második tömést követően (~2 hétre rá, február elején) elkezdett fájni az arcom bal oldala, nagyjából az állkapocscsontomból kisugározva fájdul meg a halántékom (nyomásra érzékeny), illetve a szemkörnyéke. Ez a fájdalom nem áll fenn mindennap, illetve nem mindig ugyanolyan erősségű, azonban szinte rendszeres, és meglehetősen megkeseríti a mindennapokat.

Több orvosnál jártam (3 fogorvosnál, fül-orr-gégészeten, neurológián). Bár csak egyetlen egy orvos említette hogy a problémát őszerinte a tömésből eredendően nyomott fogideg okozza, újra kezdem azt hinni hogy talán neki volt igaza. Ön mit gondol doktor úr? Tudom látatlanba nehéz, de azt hiszem mondhatom hogy ebben az esetben a személyes találkozás sem sokat segíetne.

Amit még talán fontos megemlítenem: a fogakat röntgenezték, ott derült ki hogy mély a tömés. A fogaim nem érzékenyek hidegre / melegre, sőt inkább kevésbé érzékenyek mint a többi.

A neurológus elküldött MR-re a biztos ami biztos alapon, de klausztrofóbiám miatt esélytelen az elvégzése.

Tegretolt szedek most neurológus tanácsára, de szedtem Voltaren SR-t, antibiotikumokat...stb....

A fájdalmon egyébként egyedül a Flector Rapid segít. Mit gondol doktor úr? Idegeltessem ki a két tömött fogat?

Köszönöm hogy elolvasta.

Sz.M. 24/F


Tisztelt Sz.M.!

Azért érdemes lenne lépésenként haladni. Mondjuk először elég lenne kivetetni a tömést és mondjuk egy ideiglenest betetetni néhány hétre, mivel korántsem biztos, hogy a fogai okozzák a panaszokat. És bizony egy gyökérkezelés, az már visszafordíthatatlan beavatkozás.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bölcsességfog 2  2009. augusztus 25. 00:25   #493 

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát! Ön szerint hülyének néznek a szájsebészeti ambulancián, ha úgy megyek oda, hogy "pont meggyógyultam, elmúltak a panaszok"? Holnap kapok beutalót, mire odaérek, szerintem teljesen rendbe jövök. Sajnos, ez a probléma, hogy váladékozott a bölcsességfog helyén az íny, nem először fordul elő, ezért félek, hogy csak ideiglenes a javulás, és hogy nem foglalkoznak velem, ha a vizsgálat napján pont nincs panaszom. Érdemes elmenni, vagy reménykedhetem, hogy nem újul ki a gyulladás?

Üdvözlettel: Eszti


Tisztelt Eszti!

Ha ki kell venni a bölcsességfogat, akkor azt gyulladásmentes állapotban kell megtenni. Mivel nem láttam a fogat, nem tudok esélyt latolgatni a kiújulással kapcsolatban.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

doxy  2009. augusztus 23. 21:04   #492 

kdves doktor úr

Ön szerint a doxycilin okozhat vastagbél gyulladást ?Nöi gondokra és fogászatira kaptam,de kb 1 hete nagyon fáj a felhasam,gyomromnál,de a beleim is.széklet normális.

szedek pedig prob.is .

Köszönettel


jo éjt


Tisztelt Érdeklődő!

Az antibiotikumok gyakran okoznak mellékhatásként különböző emésztőrendszeri panaszokat, ezért csak indokolt esetben szedjük őket. Konzultáljon orvosával, mindenképpen szükséges-e a gyógyszerszedés, amennyiben igen, kiválthatja-e őket másik készítmény.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bölcsességfog  2009. augusztus 23. 21:01   #491 

Kedves Doktor Úr!

Egész nyáron fogászatra és szájsebészetre járok az egyik kisőrlőm miatt, legközelebb szept. végén kell mennem (kontroll + időpont műtétre). A fogorvosom pár hétig szabadságon van, a helyettese olyan, amilyen. Most a bölcsességfogammal van gond: pénteken bedagadt és fájt, szombatra viszont teljesen puha lett, és azóta valami rossz ízű és szagú váladék jön belőle. A fájdalom nem erős, viszont elég kellemetlen az egész. A fog még csak most próbál kibújni, de attól tartok, nem oda nő, ahova kéne. Normális és természetes dolog ez egy bölcsességfog esetében, vagy beszéljek azzal a szájsebésszel, akihez a másik fogam miatt járok?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, EsztiTisztelt Eszti!

Ha elmúlt a fájdalom, akkor szerencséje van, mivel úgy tűnik, hogy a felgyülemlett váladék utat talált magának, ezáltal a feszítő érzés is megszűnt. Készítsenek egy röntgenfelvételt, azon látszani fog, hogy van-e hely a fogsorban ennek a fognak. Amennyiben nincs, úgy megfontolandó az eltávolítása, ha pedig van, akkor egy rámetszéssel (circumcisio) eltávolítható a fogat borító íny, így megelőzhetőek a későbbi panaszok.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Bölcsesség fog  2009. augusztus 23. 20:56   #490 

Kedves Doktor Úr!

Egy hatalmas problémával fordulok Önhöz.
Egyszerre 2 bölcsesség fogam is szeretne kibujni. Az alsóval semmi baj (eddig) a felsővel viszont kutyául szenvedek. Ma pl. még elaludni sem fogok, mert öblögetnem kell, hogy tompítsa a fájdalmat. A demalgon, nurofen, dentinox gél, advil u.f, lidokain spré sajnos semmit sem használ :(
A hideg öblögetéstől a mellette levő fog érzékennyé vált, már az is fáj (vagy csak oda sugárzik ki?)
A kérdésem, hogy milyen jó módszer van erre, hogy szüntessem, vagy csillapítsam a fájdalmat?
Mi vár rám ha ez nem múlik el?
Várom mielőbbi pozitív válaszát.

Üdvözlettel:

Anita75


Tisztelt Anita75!

Sajnos az előretörő bölcsességfog okozta panaszokkal szemben az öblögetés mit sem ér. Ha szerencséje van, akkor fájdalomcsillapítók csökkentik a fájdalmait vagy a fog megindulása abbamarad, ezáltal a panaszok is megszűnnek. Ha rendszeresen vannak ilyen fájdalmak, akkor viszont mindenképpen érdemes a bölcsességfog eltávolítását - akár műtéti úton is - véghezvitetni.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bölcsességfog  2009. augusztus 23. 20:41   #489 

Kedves Doktor úr!

Jobb oldalt alul jön a ölcsességfogam.Rettenetesen fáj(rágni nme tudok és még a nyelés is fáj) és be van gyulladva az ínyem.Dalacin 300mg tablettát írtak fel rá. A kérdésem az lenne ,h emellett a gyógyzser mellett lehet más fájdalomcsillapítót szedni? Ha igen milyet? De bármilyen módszer ami csökkentheti a fájdalmat szívesen fogadnék.

Mielőbbi válaszát várom és előre is köszönöm: B.


Tisztelt B.!

A Dalacin antibiotikum, amely szedését nyugodtan ki lehet egészíteni fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentővel (pl. Cataflam), természetesen orvosi felügyelet alatt. Amennyiben a nyelés is fájdalmas, az kiterjedt gyulladásra utal, feltétlenül keresse fel a szájsebészeti szakrendelést.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogmozgás  2009. augusztus 18. 20:26   #488 

Kedves Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.

Ebben az esetben még azt szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint megéri próbálkozni esetleg a lézeres kezeléssel, sinezéssel vagy inkább ki kellene huzatni és fogpótlást kérni?


Igazából a fog teljesen egészséges és nem is fáj.
Ráadásul estére mintha szilárdabb volna, mint reggel amikor felkelek. (bár nem tudom ennek lehet-e valamilyen jelentősége)

Segítségét ismételten nagyon köszönöm: Andrea

Tisztelt Andrea!

Kérdésére látatlanban lehetetlen korrekt választ adni. Javaslom, konzultáljon a kezelőorvosával.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogmozgás  2009. augusztus 18. 14:42   #487 

Tisztelt Doktor Úr!

A következőkben szeretném a tanácsát, segítségét kérni:
Ínysorvadás miatt meglazult két fogam és mozogni kezdett. Elmentem a fogorvoshoz, aki megnyugtatott(röntgen alapján), hogy nem fog kiesni a fogam. Leszedte a fogköveket, majd a következő alkalommal kitisztította az ínytasakokat is. Azt mondta, hogy egy két héten belül meg fog szilárdulni a fog. (ez már kb három hete volt) Az egyik fogam már tényleg nem mozog, de a másik még mindig nagyon "lötyög".
Nem hiszem, hogy még gyulladásban lenne az ínyem, ennek ellenére nem szilárdul meg a fogam.
A szájhigéniám elég alapos ( reggel-este kb 10 perces fogmosás curosept fogkrémmel, öblögetés curosept oldattal és naponta kenegetem aperisan géllel)
Szeretném megkérdezni, hogy normális dolog-e, hogy még mindig mozog a fog, illetve van-e esély, hogy megszilárdul ezek után. Legyek türelemmel, vagy alkalmazzak esetleg már terápiát ami segíthet?
Szeptember elején kell vissza mennem kontrolra, de félek addig kieshet a fogam.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm: Andrea


Tisztelt Andrea!

Ha mozgott a fog, akkor az nagy valószínűséggel a jelen esetben azért történt, mert a fogágypusztulás következtében meggyengült a tartószerkezete. A fogkőleszedés, tasaktisztítás már nem növeszti vissza a csontot, de le lehet lassítani vele a pusztulás folyamatát, ezáltal a fog elvesztését. Az íny azonban sokat javulhat és ha sokkal gyengébben is, de valamelyest stabilizálhatja a fogat. Ám nagy kérdés, elegendő-e ez? Ha már nagyfokú a csontpusztulás, akkor már nem marad meg a fog, csak igen drága és speciális csontpótlással lehetne néhány évvel meghosszabbítani az élettartamát.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

íny  2009. augusztus 18. 00:31   #486 

Kedves Doktorúr!

Ínygyulladásom van, fogorvosom azt tanácsolta mossam az ínyemet erősebben, valamint használjak corsodylt. Ennek több, mint egy hónapja, de még mindig vörös az ínyem. Mit tegyek?

Válaszát előre is köszönöm, Sarolta


Tisztelt Sarolta!

Ne erősebben mossa az ínyét, hanem a fogait szakszerűen! Ugyanis az erővel csak nagyobb kárt tehet az ínyben. Amúgy ha eredménytelennek ítéli enniy idő után a javaslatot, látogasson vissza egy kontrollra a kezelőorvosához.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghúzás  2009. augusztus 18. 00:29   #485 

Tisztelt Doktor úr!

Testépítő kúrám alatt ért el a fogfájás. Érdekelne, hogy a húzást követően mennyi idővel edzhetek újra.
Köszönöm tisztelt válaszát, Zsolt


Tisztelt Zsolt!
Felső fog húzása után, ha az teljesen szövődményes volt (azaz nem nyílt meg az arcürege) akkor legalább két hét pihenő javasolt, alsóknál szintúgy.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kata  2009. augusztus 16. 11:13   #484 

Tisztelt Doktorúr!

Véleményére lenne szükségem.
Pénteken a férjemnek kioperálták az egyik felső fogát, aminek a gyökere az arcüregben
helyezkedett el.
Szedi a fájdalomcsillapítot, az antibiotikumot.A varratokat 10 nap után szedik ki.
Érintett oldalom duzzadt az arca, persze tudom ilyen beavatkozás után ez normálisnak mondható.
Ma reggelre már a szeme környéke is bedagadt, jegeljük előírás szerint, rosszabb mint volt. Már a 3. napon vagyunk, úgy gondolom kisebbnek kéne a duzzadásnak lennie.
Aggódom, mert ez a fog biztosan góc volt, és mivel érinti az arcüreget, nem hiányzik hogy ott is kialakuljon gyulladás.
Okozhat egy ilyen fog kronikus fejfájást?
Várom válaszát.
Üdvözlettel:Kata


Tisztelt Kata!

Egy fog műtéti eltávolítása után napokkal, de akár hetekkel később is panaszokat okozhat. Legyenek türelemmel és mielőbbi gyógyulást kívánok!

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tömés után  2009. augusztus 15. 17:08   #483 

Kedves Doktor!

Egy hete tömték egyik rágófogamat, a tömés után két nappal a fog alatt az ínyen egy gennyes hólyag keletkezett ami kifakad de újra és újra begennyesedik. mitől lehet ?lehet elhalt és megkell válljak tőle? :( ma már kocogtatásra is érzékeny az a fogam, nem lüktet, csak kellemetlen érzés ha hozzáérek. várom mielőbbi válaszát, kellemes hétvégét .


Tisztelt Érdeklődő!

Nagy valószínűséggel egy elhalt fogat tömhettek be, szerencsére (?) már korábban kialakult egy fistula, ezért nem érez most erős fájdalmat. Érdemes lenne egy konzultációra felkeresnie az orvosát esetleges gyökérkezelés ügyben.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

apukám fog  2009. augusztus 15. 06:55   #482 

Kedves Doktor úr

apukám miatt irok,irtam reggel is.elment orvoshoz ma reggel,az alsó kis örlöt idegelte neki,de érdekes mert megmutatta a fogat állitolag alulrol szuvasodott,,és onnan oldalrol iegelte ki? nemis tudtam hogy ilyen is van...
de azt modja neki azóta is fáj felül..az orvos megkocogtatta a felsöket stb,de ott nem fájt neki.alul ez igen, azt monta neki biztos ez sugárzik felülre...szerintem ez hülyeség.

másik kérdés:ilyen valóban lehet ez a kisugárzás?nekem is kezelnek egy fogat és azon az oldalon már éreztem hogy a mellette levö is mintha fájna meg felül is.de ki van zárva hogy egyszerre romlik el az összes fogam!meg is őrülnék....
aztán néha érzem a másik oldalt is.Ön szerint egyébként romolhat el fog egyszerre (elég sok)gondolom akkor biztos valami vitamin hiány lehet,ki van zárva hogy egyszerre romoljanak el...sajnos alsókról beszélek,nagyon nehéz megállapitani ilyenkor melyik fáj...
Tisztelt Érdeklődő!

A fogat onnan gyökérkezelik, ahonnan a legjobban hozzáférnek. A legtöbbször felülről, de ha úgy adódik, nem kizárt más szög sem.
A fogak fájdalma az idegellátás jellegzetessége miatt számos helyre kisugárzódhat, akár a fájós foggal ellentétes irányban is.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

éjszaka  2009. augusztus 14. 21:03   #481 

kedves Doktor úr !

Olvastam a hozzászólást akinek éjjel fájt a foga, nekem nappal néha érzem,de nem nagyon,éjjel viszont soha. ez miért van?
Tisztelt Érdeklődő!

Akár egy egyszerű fronthatás is lehet. Bővebb válaszhoz többet kellene tudnom a fogról.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  23 24 25  26 27  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!