fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  15 16 17  18 19  következő oldal
anna30  2009. július 26. 17:51   #340 

Tisztelt Doktorúr,

nekem Kb másfél hete gyökérkezeltek egy alsó kisörlö fogat. nem a nyitva hagyásos módszerrel.Már akkor is éreztem kis fájdalmat az orvos szerint majd elmúlik..(már végéeg betömte )
már eltelt ennyi idö de még érzem hogy bele bele nyilal.van ugy hogy szinte egész nap nem fáj,csak Pl este egy kicsit.de az sem olyan vészes hogy gyógyszert vegyek be.
Az orvos nem rendel most egy ideig sajnos,nem tudtam igy nem tudom mit tehetnék.
Atr irta másnak is ez lehet normális,Bár én nem ugy érzem.hisz egy gyökérkezelt fog miért fáj?
egyébként nemvolt vészes fog,elötte is csak fájdogákt egy ideje,arcom sem dagadt be stb és a rtg sem adott képet,de utólag kiderült ,el volt halva már.

Ön szerint panaszos esetben mit tehet az orvos?ujra kieszedi és tűkkel kiiidegeli ujra? vagy mit szoktak ilyenkor tenni?
ilyenkor nem jár fájdalommal a beavatkozás? (ujra fúrás stb )

Köszönettel : Anna


Tisztelt Anna!

Először is szeretnék Önnek boldog Névnapot kívánni! De gondolom nem a jókívánságom miatt keresett, ezért visszatérek a szakmához :-)
Azt írta, a napokban tömték be a fogát. Így maradva a korábbi leveleimnél, továbbra is azt tudom mondani, hogy az érzékenység még jó néhány napig fennállhat. Ahogy kivettem, a panaszai sem fokozódnak.
Amennyiben szükséges beavatkozni, úgy lehetséges a gyökértömés eltávolítása és cseréje (idegeltávolítás nem történik ilyenkor, hanem csúcsig való hatolás (amennyiben korábban nem sikerült volna), illetve a csatorna falának tágítása), foghúzás vagy pedig (amennyiben ez anatómiailag lehetséges) az ún. foggyökércsúcs rezekció, azaz a gyökércsúcs levágása és a környező gyulladt szövetek kitakarítása kisműtéti úton.
A töméscseréhez elvileg ilyenkor már nem kell injekciót adni, mivel a fog már elhalt, a másik két esetben természetesen igen.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

helga  2009. július 26. 17:40   #339 

kedves doktorúr,

nekem pár napja gyökérkezeltek egy fogat amit elég hamar le is zártak annak ellenére hogy mondtam még fájdogál. az orvos elkérte a 10 000 ft ot és mondta hogy hétfötöl már nincs...1 hónapig.holnap még van.Ön szerint mi a teendö ilyenkor ?eléggé mérges vagyok, nem azért mert elmegy szabira de ha ezt elöre tudom,talán nem hozzá megyek,egyébként ugy emlékszem kérdeztem és nem mondta h megy...föleg azért mert fáj,és kiadtam érte egy csomo pénzt.sztkban is eltudnak rontani fogat,söt azthittem a magán az más...de most teljesen ki vagyok akadva,menjek el máshoz ?sajnos nincs erre több pénzem..

az sztk meg tuti kihúzza de ez olyanhelyen van ami már látszik !

Köszönettel


Tisztelt Helga!

A gyökérkezelés utáni érzékenység egyáltalán nem szokatlan, akár néhány hétig is eltarthat. Amennyiben a panaszai fokozódnak, tehát erősödik a fájdalom vagy bedagad, akkor viszont mindenképpen keressen fel egy kollégát. Az ún. sztk-ban sem húzzák ki a fogát a beleegyezése nélkül.
Az anyagi részével kapcsolatban pedig bízom kollegám etikai korrektségében, mert amennyiben ez a fog rövid időn belül további költségeket okoz Önnek a korábbi kezeléssel kapcsolatban, úgy bizonyára meg tudnak majd egyezni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

babó  2009. július 26. 17:28   #338 

Tisztelt Dr Úr!
Tegnap ki húzták a egyik felső rágó fogamat.A Dr-Nő mondta,hogy ciszta volt rajta.A fog szépen kijött egészben.Nagyon vérzett így kaptam bele vérzés csillapító gyógyszert 2-tőt.
Este vettem észre,hogy vér hólyag van a fogam helyén.Nem szívogattam nem piszkáltam.
Mit tegyek ez jó vagy nem. Kaptam gyógyszert is DALACIN 300mg-osat mert nagyon be volt gyulladva az ínyem.

Köszönöm válaszát előre is.


Tisztelt Babó!

A foghúzás utáni vérrög egyáltalán nem szokatlan a húzás napján. Ne szívogassa, öblögesse a sebet, mert ha elveszti a vérrögöt és ételmaradék kerül a sebbe, ami egyrészt lassítja a gyógyulási folyamatot, másrészt fogmedergyulladást okozhat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foghely fájás  2009. július 26. 17:24   #337 

Tisztelt Dr Úr én egy 21 éves lány vagyok és az lenne a problémám hogy 2 hete hogy kihúzták a jobb felső 4. fogamat és azóta időnként nagyon erős fájdalmaim vannak de nincs feldagadva eleinte csak ritkán de most már egész nap . Ma észre vettem a fogam helyén egy kis fehér valamit és a nyelvemmel is érzem . Ön szerint mi lehet az és hogy az fáj-e ennyire? Válaszát előre is köszönöm... Tünde


Tisztelt Tünde!

Azt javaslom, hogy keresse fel a fogorvosát és ha szükséges, készítsenek egy röntenfelvételt a foghúzás helyéről. Nem akarok tippelni, de elképzelhető, hogy fogmedergyulladása van.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Éva fog  2009. július 26. 17:21   #336 

Kedves Doktorúr!2 napja gyökérkezeltek egy fogat,bal alsó 5ös,utána eléggé fájt,miután kiment az érzéstelenitö.tegnap is még éreztem fájdalmat ,bár már nem sokat.ma visszamentem (elvileg péntek akarta befejezni )de mondta hogy lemondás volt igy ma befejezi.de mondtam neki hogy ugyan már nem fáj de azért néha néha érzek még pici fájdalmat inkább nyilalást...nemtudom nem értek hozzá de szeritnem ez nem normális.
ma végleges tömést tett bele,nemis tudtam hogy Ö már akkor hétfön gyökértömte is.
azt mondta mert kérdeztem hogy nem korai ez,már másnap is lehet gyökértömni +véglegesiteni...igen de gondolom akkor ha nincs panasz.végül megtudtam ,hétfötöl nemlesz 1 hónapig..remélem nem siette el a fogam...hallottam hogy normális ha pár napig érzékeny,de nem azt gondolom ha nyilalgat stb.
Kérdeztem , nem e azt érzem maradt e benne ideg, azt mondta nem maradt.egyébként nagyon alapos volt,gondosan kitisztitotta stb de nemtudom attol félek mégiscsak maradhatott benne valami vagy elhamarkodott volt ez a végleges igy 2 napra rá nem?
én ugy tudtam a gyökérkezelés hosszadalmas,viszsa kell járni stb és addig nem zárják le...
most ha továbbra is fáj ,gondolom keresnem kell mást ,de Ö ujra mit fog vele csinálni?
egyébként amikor ma fúrta ,nem éreztem fájdalmat,bár csak a felületet fúrta és rakott bele fényrekötöt.
a lényeg hogy kissé aggódom hogy igy véglegesitette hogy nem volt 100 % os a fogam ..Ön szerint mi lehet a baj?lehet nem szedte ki az ideget rendesen?

Köszönettel


Éva


Tisztelt Éva!

A gyökértömés után is érzékeny lehet a fog, akár néhány hétig is. Legyen türelemmel, de ha a fájdalom erősödik, akkor beavatkozásra van szükség. Csak akkor menjen vissza, ha a panaszai fokozódnak.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bölcsességfog  2009. július 26. 17:13   #335 

Tiszelt Doktor Úr ! Az lenne a kérdésem hogy a bal oldalon alsó bölcsesség fogam most kezd kibújni és azon oldalon nyirokcsomó duzzanot észleltem azt kérdezném ez lehet a bölcsességfogtól illetőleg erre van e valami fájdalomcsillapitó ami kimondott erre való ? Mennyi idő után szokott kijönni végleg mert 2 hete érzem a fájdalmat ? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszat : Rita


Tisztelt Rita!

A nyirokcsomóduzzanat általában gyulladás vagy fertőzés miatt duzzad meg. A legtöbbször fájdalommentes, de fájdalom esetén a legtöbb fájdalomcsillapító hatásos. A bölcsességfog előtörése is többnyire hosszadalmas folyamat. Függ a kortól és a fog helyzetétől.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Mimi  2009. július 26. 15:17   #334 

Kedves Doktor Úr!

Két hete húzták ki az alsó bölcsességfogamat.Szerencsére a fájdalmaim elmúltak,még az állkapocsízületem rakoncátlankodik de úgy tűnik,hogy az is előbb utóbb abbahagyja a fájdogálást.Az lenne a kérdésem ,hogy mi a teendő olyankor ha egy ételdarab egyszerűen nem akar kijönni a fog helyéről?Ugyanis én így jártam egyik nap és hiába öblögetek nem jön ki.Hallottam olyasmiről ,hogy fecskendővel az ember próbálja vízzel kiszedni de én nem merek semmi ilyesmit csinálni.Ön szerint ez probléma lehet ha vmi ott marad?

Előre is köszönöm a segítségét!
Mimi


Tisztelt Mimi!

A két hét alatt remélhetőleg már gyógyult annyira a seb, hogy egy bekerült és makacsul megtapadt ételmaradék már nem okoz problémát. Ha öblögetéssel nem jön ki, akkor próbálja meg fogkefével vagy fültisztító pácikával. Legvégső esetben keresse fel egy kollégámat.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyulladás  2009. július 26. 15:14   #333 

Kedves Doktorúr
Megoldódott a problémám.
Tisztelettel: Norbert


Tisztelt Norbert!

Örülök neki, hogy ilyen gyorsan :-)
További jó egészséget!

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kék rózsa  2009. július 26. 15:13   #332 

Tisztelt Doktor úr!

Bal alsó 6-os fogam érzékeny volt amikor hideget ittam. A fogorvos a röntgenen annyit látott, hogy mély a tömés (valami ilyesmit mondott). Először tömte, de ezzel megmaradt a fogam hidegre való érzékenysége. Minimálisat fájt a fogam, a zavaró inkább az érzékenység volt.
Szóval nem múlt az érzékenység, visszamentem, gyökérkezelte. 2 injekció után is nagy fájdalmat éreztem amikor gyökérkezelte az orvos. Letömte gyógyszeres töméssel. Jobban fájt a fogam mint azelőtt ezért másnap kivette a gyógyszeres tömést, kitisztította a csatornákat (az egyik nagyon fájt) és nyitva hagyta. azóta sokkal sokkal jobban fáj a fogam. Most 19:08 van és már 3 cataflamot vettem be. Állítólag gyökérhártya gyulladás van ezért 2 napja Dalacint szedek, de semmi, semmi javulás.
Miért van, hogy jobban fáj a fogam, mint gyökérkezelés előtt?
Mikor múlik el a gyökérhártya gyulladás?
Így ki lehet húzni, hogy nagyon fáj? Félek a szuri nem hatna.

Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Tisztelettel!
Kriszta


Tisztelt Kriszta!

Egy nagyőrlő fog gyökérkezelése a legalább három gyökércsatorna miatt nem mindig egyszerű. Sokszor marad észrevétlen mellékcsatorna, amely néhány napig fájdalmat okozhat. Magát a fájdalmat a gyökérhártya gyulladása okozza, amely a gyógyszeres kezelés végére, azaz várhatólag a tegnapi napra megszűnik, és gondolom azóta a panaszai is mérséklődtek.
A gyulladás miatt valóban sokszor kevésbé hat az érzéstelenítő, de ilyenkor egy nagyobb adaggal és hosszabb várakozási idővel el lehet érni a megfelelő fájdalommentességet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bal 8  2009. július 26. 15:07   #331 

Tisztelt Doktor úr!

Két hete eltávolították a bal alsó bölcsességfogam jelentős részét, de a gyökércsúcsot nem sikerült a beavatkozást végző fogorvosnak kivennie, túl közel helyezkedett el az állkapocsideghez. A csontból elég sokat kellett eltávolítani a beavatkozáskor, ami két órát tartott. Azóta a fájdalom nem igen akar múlni (4 napig cserélgettek benne gézcsíkot, de azóta is napi 2 Cataflan-nal élek és két kúra antibiotikumon vagyok túl), fülbe hatoló, kellemetlen fogfájással küszködöm. Két szájsebésszel konzultáltam azóta, akik merőben mást mondtak: egyikük szerint nem szabad hozzányúlni a bentmaradt fogmaradványhoz, mert az életre szóló károsodással járhat (idegsérülés, állkapocstörés), a másikuk szerint ellenben ki kell szedni, persze a műtét szerinte is kockázatos. Mit javasol Ön, mit tegyek?
Előre is köszönöm fogós kérdésemre adandó válaszát.


Tisztelt Érdeklődő!

Nem tudok állást foglalni, ahhoz egy röntgenfelvételt kellene látnom. Bizonyára mindkét kolléga a tudása és a szakmai tapasztalata szerint nyilatkozott, de gondolom ők látták a bentmaradt gyökércsúcs helyzetét.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

-  2009. július 26. 15:05   #330 

Üdvözlöm Doktor Úr!

ma voltam fogorvosnál, betömte a fogamat, majd mondta, hogy a 14-es fogamnál vörösebb az íny, használjak corsodylt főleg ott. az a probléma, hogy nem tudom, és el is felejtettem megkérdezni, hogy melyik a 14-es fogam.


Tisztelt Érdeklődő!

A 14-es fog a jobb felső kisőrlő fog, azaz felül a középvonaltól számítva a negyedik foga.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

-  2009. július 26. 15:03   #329 

Jó napot!

Ma tömték be a négyes fogamat. Előfordulhat, hogy érzékeny lesz, miután kimegy belőle a lidokain?

Köszönöm, Tamás


Tisztelt Tamás!

Remélhetőleg nem. Nagyon fontos ilyenkor, hogy ne legyen magas a tömés, mert a túlterhelés miatt később valóban érzékeny lehet a fog.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyulladás  2009. július 26. 14:46   #328 

Kedves Doktorúr
2 hete kihúzták egy fogamat. Nagyon fáj a helye. Dalacin 300mg-ot kaptam ma, mert gyulladást állapítottak meg, nem a seb gyulladt, hanem mélyebben, talán inkább a csont. Az elsőt rögtön bevettem, de utána részletesen elolvastam a mellékhatásokat, és megijedtem, nem merem tovább szedni. Jó esélyem van, hogy ártani fog, mert az idén már kétszer kaptam antibiotikumot arcüregre, Sumamedet és nemrégen Augmentint. Kérem tanácsoljon valami más megoldást a gyulladásra. Köszönöm.
Norbert


Tisztelt Norbert!

Gondolom a foghúzás után kialakult fogmedergyulladása (alveolitis) miatt írtak fel Önnek antibiotikumot. Magam is azt javasoltam volna, kiegészítve gyulladácsökkentő-fájdalomcsillapítóval (pl. Cataflam). Nem részletezte ugyanakkor miért ijedt meg.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Szilvi  2009. július 26. 14:43   #327 

Kedves Doktorúr!

azt mondta nekem az orvosom (mert sajnos nem egy fehér töméses fogammal baj van)hogy sajnos a fényre kötö töméseknek ez a hátránya hogy alatta elhalhat a fog... ezt nekem akkor senki nem modta, nekem szinte minden ez a szép fehér és igaz már 2 fogamat is ki kellett húzni most egyet gyökérkezeltek mert egyszerüen a tömött fog megfájdult stb...

elég rossz hir ha ez igaz ,hisz már minden amalgámot anno kicseréltettem ,azt mondta a rágókból nem kellett volna..akkor minden fogam amibe fehér tömés van elfog halni?
egyébként ma gyökérkezeltek egy alsó kis fogat,ahogy kiment a hatás,érzem hogy fáj.. ez normális ?

de nagyon alapos volt az orvosom,Ö lezárta ideiglenessel,sokan mondták hogy nekik nyitva hagyják az jobb ?

köszönettel: Szilvia


Tisztelt Szilvia!

Bármely tömés alatt elhalhat a fog, de ennek oka nem önmagában a tömés ténye, hanem számos más dolog is közrejátszhat, pl. akár már az is, hogy mennyire hevült fel a pulpa az üreg kialakítása közben, de legtöbbször az, hogy mennyire mély a tömés. De egyáltalán ne aggódjon amiatt, hogy minden fehér töméses foga elhal.
Gyökérkezelés utáni fájdalom teljesen normális lehet, remélem mielőbb megszűnik.
Hogy nyitva maradjon-e a gyökérkezelt fog vagy sem, az már a kezelőorvos döntése, aki figyelembe veszi azt az okot, ami miatt gyökérkezelni kellett a fogat. Pl. egy gennyes gyulladás miatt kezelt fognál, ahol a váladék folyamatosan termelődik, semiképpen nem célszerű a lezárás, mivel az összenyomhatatlan folyadék, elvezetési lehetőség hiányában a túlnyomás miatt hamar fájdalmat fog okozni, ugyanakkor viszont egy pulpairritáció miatt gyökérkezelt fogat, ahonnan még számos ép idegszövetet távolítunk el, mindenképpen célszerű lezárni a felülfertőződés veszélye miatt.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyokerkezeles utan (Marika)  2009. július 26. 14:35   #326 

Tisztelt Doktor Ur!
Koszonom valaszat! A foggyoker letomese utan is fajt a fogam, ha hozzaertem, mar akkor is. Hetvegen Apranaxot szedtem, a gyogyszertarban tanacsoltak, hogy az is jo. Jelenleg mar kevesbe faj, de harapasra meg mindig erzekeny. En azt szeretnem megtudni, hogy annak ellenere, hogy kezeles kozben jelzem, hogy szornyen faj a fogam, le lehet-e zarni egy gyokeret, nem-e lett volna jobb, hogyha meg tovabbi kezelest alkalmaz a doktorno. Szeretnem megkerdezni meg, hogy mi okazta, hogy elso alkalommal panaszmentesen mentem az orvoshoz (csupan a tomes esett ki, de nem fajt a fogam), a harmadik kezelesre pedig mar szornyu fajdalommal erkeztem. Le lehet-e zarni egy erzekeny fogat, illetve okozhatta-e a fajdalom kialakulasat, hogy masfel honapon keresztul nyitva volt a foggyoker. Valamikor evekkel ezelott gyokerkezeltek a fogamat akkor ketnaponta jartam kezelesre, 1-1,5 het alatt rendben volt a fogam. Nem ez az idotartam a normalis egy gyokerkezelesnel?
Valaszat ujra megkoszonom.
Tisztelettel: Marika


Tisztelt Marika!

Örülök, hogy csökkennek a panaszai. Az, hogy hány kezelésre van szükség a gyökérkezelés befejezéséhez, az mindig változó, akár foganként, akár a gyökérkezelést indukáló ok miatt. Ezért nem igazán összehasonlítható két gyökérkezelés ideje. Sok esetben az orvos rendelési ideje is befolyásolja a kezelés módját és intenzitását. A gyökérkezelés ideje az azonnali töméstől akár három-négy hónapig is tarthat.
Egy érzékeny fog is lezárható, ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a gyógyulás hamarosan be fog következni.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

virág30  2009. július 26. 14:27   #325 

tisztelt doktot úr,


ma gyökérkezelve lett az 5ös fogam,az orvos azt mondta elhalt már a fog,amikor felnyitotta,pedig érdekes modon a hideg sprayre még reagált.
amikor szedte ki az ideget,éreztem ilyen tuszurás jellegu fájdalmat de nem nagyon fájt csak kellemetlen volt.,ön szerint ezt pár napig érezhetem?
azt mondta péntek már gyökértömi,,,pár nap alatt elmulik a fájdalom?

az 5ös fogbol egyböl kiszedte,azthtittem ez is olyan több alkalmas lesz...köszönettel: virágTisztelt virág30!

Az ötös fognak akár alul, akár felül található, többnyire egyetlen csatornája van, viszonylag könnyű gyökérkezelni. A tűszúrás jellegű fájdalom legtöbbször akkor érezhető, amikor a gyökérkezelő tű vége eléri a gyökércsúcs végét és ilyenkor valóban egy "tűszúrás" történik. Általában egy-két óra alatt, de legtöbbször akár már pár perc alatt is elmúlik.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

bedagadt a fogam  2009. július 26. 14:22   #324 

Tisztelt doktor úr!
Van egy rossz fogam, ami gyökérkezelve lett de körülbelül egy hónapja kiesett belőle a tömés, de nem mentem vele el még fogorvoshoz. Egy hete belement a tömés helyére a reggeli, és megfeszült a fogam. Egyből el is kezdett fájni, és másnap reggelre feldagadt az arcom, és ez így van már lassan egy hete, nem tud kifakadni mert nincs semmi púp a rossz fogamnál ahol kitudna fakadni. Félek elmenni vele orvoshoz mert nem tudom mit tud vele csinálni. Fel fogják vágni hogy kifakadjon vagy kapok valami gyógyszert rá? Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Érdeklődő!

Igazából a tömés kiesésének és a fog bedagadásának időpontja között nincs komolyabb összefüggés, mivel a tömés valószínűleg azért esett ki, mert alatta már hónapok óta szuvasodási folyamat indult meg, vagy pedig a gyökérkezelt fog törékenyebb volta miatt letört a fogának egy darabja és ez tette lehetővé a tömés kiesését.
A feldagadt gyökérkezelt fog nagy valószínűséggel már egy gyulladásos elváltozást tartalmazó képződmény, amelyet egy röntgenfelvétellel tisztázni lehet és annak függvényében kell dönteni a fog eltávolításáról, a gyökértömés cseréjéről vagy az ún. foggyökércsúcs rezekcióról, azaz a gyökércsúcs eltávolításáról és a környező részek kitisztításáról. Hogy melyik fog történni, az egyrészt függ attól, hogy melyik fogról van szó, másrészt az elváltozás mértékétől.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

sárga fogak  2009. július 26. 14:08   #323 

Kedves Doktor Úr!

A kisfiam 7 éves.Egy éves korától 6 éves koráig Zymafluor-t adtam neki a gyerekorvos ajánlatával.Nem is volt semmi baj,gyönyörű egészséges fogai voltak,addig,amíg ki nem nőtt 4 maradandó foga.Ezek viszont sárgák,fehér elszíneződéssel.Szinte lelki beteg vagyok.Legtöbb vele azonos korúnak szép fehérek a maradandó fogai.Én a gyógyszer miatt gondolom,hogy nem szép fehérek a fogai.Trudom,hogy a maradandó fogaknak kicsit sárgásabb a színük,mint a tejfogaknak,de szeretném tudni,hogy helyre hozható-e a fogak fehérsége.Eddig elmex-szel mostam a fogait,lehet,hogy ha fehérítő hatású fogkrémre váltanánk,akkor kifehéredne?Mit tegyek,hisz eddig is a legjobbat akartam a gyerekemnek,vagy mégsem?


Tisztelt Érdeklődő!

Elnézést, hogy csak most válaszolok. Azt hiszem egy gyermek esetében még nem olyan szintű hiúsági :-) kérdés a fogak fehérsége, mint egy felnőttnél. Legyen türelemmel, amíg valamennyi foga kinő, hiszen egy fogfehérítés ebben az időszakban számos mellékhatással járna, egyáltalán nem javaslom.
Továbbra is legyen figyelemmel a gyermek fogazatainak gondozására, hiszen ebben az életkorban és még jó néhány évig a fogszuvasodás miatt vesztik el a gyermekek és a fiatal felnőttek a fogaikat. Addig is használjanak gyermek fogkrémet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Sorvadás  2009. július 20. 16:29   #322 

Tisztelt Doktor Úr!
Sajnos eléggé elhanyagoltam a fogmosást és mostanra ( 25 év ) az alsó elülső 4 fogamon az ínysorvadás jelei mutatkoznak. Ránézésre is látszik az első két fog között a fogkő és ezek a fogak az ínyen belül már picit mozognak is, valamint az ínyem is vissza van húzódva egy picit ( egy kicsit félkör alakban fedi a fogakat az íny ). Nem tudom, hogy ilyen állapotban lehet-e még valamit kezdeni a dologgal. Sajnos jelenleg munkanélküli vagyok, úgyhogy a nagyon drága dolgokról nem lehet szó. Mit tud ajánlani amitől javulna / stabilizálódna a helyzet ?

Válaszát előre is köszönöm, Ash.


Tisztelt Ash!

Legelőször mindenképpen azt ajánlom, hogy keressen fel egy kollégát, aki szakmai szemmel meg is tudja nézni az Ön által leírt helyzetet. A legtöbb kollégámnál (így nálam is) az állapotfelmérés ingyenes. A fogkőleszedés és az ínykezelés azonban nagy valószínűség szerint mindenképpen szükséges.
Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

foggyökérkezelés után  2009. július 20. 13:43   #321 

Tisztelt Doktor Úr!
A tanácsát szeretném kérni. Junius közepén mentem el a fogorvoshoz, azzal a panasszal, hogy a bal felső 5-ös fogamból kiesett az amalgán tömés ekkor a fogam még egyáltalán nem fájt. A doktornő kifúrta a maradék tömést, és azt mondta, hogy mivel mély a lyuk, ezért gyökérkezelni kell a fogamat. 3 hét múlva kellett visszamennem, ezidő alatt enyhe feszítő érzést illetve fájdalmat éreztem. Akkor a foggyökér csatorna újra ki lett tisztítva. Mire másfél hét mulva, jul.16-án visszamentem, már arra is érzékeny volt a fogam, ha csak a nyelvemmel hozzá értem. A kezelés alatt végig fájdalmat éreztem,ezt jeleztem is a doktornőnek, ennek ellenére véglegesen letömte a fog gyökerét. Interneten olvastam, hogy ilyenkor akár egy baktérium fertőzés is okozhat panaszokat. Legközelebb aug. 11-ére kaptam időpontot, addig szabadságon van a doktornő, mit lehet addig tenni? Illetve lehet e szednem valamilyen gyulladásgátló gyógyszert és mit ajánlana a doktorúr?
Válaszát megköszönve,
Tisztelettel: Marika


Tisztelt Marika!

Nem írta, hogy a mai nap vannak-e panaszai. Ha végleges gyökértömést kapott, akkor nem számííthatunk bakteriális felülfertőződésre, amennyiben a gyökértömés falálló és csúcsig érő. Amennyiben nincsenek panaszok és tünetek, nem javaslom gyógyszerek szedését.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  15 16 17  18 19  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!