fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Janik Leonárd

Dr. Janik Leonárd válaszol

Dr. Janik Leonárd

fogszakorvos

ambuláns szájsebészet, általános fogászat

előző oldal  116 117 118  119 120  következő oldal
fogharapás  2011. május 6. 07:42   #2360 

Tisztelt Doktor úr
Nem soká két holnapja hogy meg haraptam az innyemet a fog mőgőtt Nem nagyon akar el múlni Voltam kétszer is fog orvosnál azt mondta hogy el fog mulni csak lassan mert gyuladásba van meg ilyen másnak is elő szokot furdulni
Azt szeretném meg kérdezni hogy ez a gumo el tud e rákosodni


Tisztelt Érdeklődő!

A krónikus irritáció a szájüregi daganatok egyik oka lehet. Javaslom a rendszeres ellenőrzést.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fáj  2011. május 6. 07:41   #2359 

Doktor úr

Az lenne a kérdésem, hogy amikor egy gyökérkezelt fog még egy évvel a kezelés után is fáj, (harapásra nem érzékeny), és nyilall a halántékomba - ez lehet gyulladás tünete? Gyulladás esetén is nyilallhat halántékba???????? (igaz, ez nem túl gyakori). A fogfájás tompa.
Köszönöm válaszát


Tisztelt Érdeklődő!

Igen, lehet gyökércsúcsi kóros folyamat eredménye. Javaslom egy röntgen készítését és annak, valamint a fog anatómiai elhelyezkedésének függvényében a kezelését, amely gyökértöméscsere, foghúzás vagy foggyökércsúcs-rezekció lehet.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

korona  2011. május 4. 21:02   #2358 

Tisztelt Doktor úr.

A jobb alsó 6os illetve 7es fogamat gyökérkezelni kell,illetve koronát is szeretnék majd rájuk tetetni.Kérdésem hogy lehetséges e olyan fog(ak)ra koronát tenni ami mellett nincs fog?Ugyanis alul a bölcsességfogam nem nőtt ki.Vagy koronánál nem kell a szomszédos fogakhoz nyúlni,csak fogpótlásnál kell lecsiszolni őket?
köszönöm,várom válaszát

Erika


Tisztelt Erika!

Természetesen lehetséges önmagában is megkoronázni egy fogat, ezt hívják szólókoronának. Ha több fogat kötnek össze, illetve pótolnak koronákkal, akkor azt hídnak hívják.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

kérdés  2011. május 4. 20:52   #2357 

Tisztelt Doktor Úr!

A fogam 2 hete nagy ütést kapott, és elhaltak benne az idegszálak, de nem tört el. jövőhéten a fogorvosomhoz megyek gyökérkezelésre, és azt mondta az elhalt fogam elfog színeződni, mivel elhalt. Ez azért probléma, mert az egyik metszőfogamról van szó. Mit gondol milyen mértékű lesz az elváltozás, és mennyi idő alatt válik nagyon feltűnővé? Ha szükséges koronát tetetek rá.

Üdv: Csukás Péter


Tisztelt Csukás Péter!

Egy rendkívül szubjektív kérdést tett fel, amire nem tudok válaszolni. Semmiféle nomenklatúra nincs az elszíneződés fokozataira, hiszen a szem is rendkívül szubjektív és a megvilágítás sem mindig ugyanolyan.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tömött fog  2011. május 3. 12:29   #2356 

Kedves Doktor Úr!

21 éves lány vagyok. Pár hónapja betömték a bal felső 6-os fogamat. Már nagyon régóta szenvedek vele.. Néha kijön a tömés, néha érzékeny, viszont most ha megszívom azt a fogamat, furcsa ízt érzek a számban.. Mintha vasas lenne.. de nem is tudom mihez hasonlítani.. Ön szerint mi lehet a baj? nagyon aggódok:(

Üdvözlettel: Szilvia


Tisztelt Szilvia!

Ha néha kijön a tömés, akkor azt jelenti, hogy gyakorlatilag kiesett, csak valamibe beleakad és bemegy alá az ételmaradék, ráadásul a mozgó tömés az ínyt is felsértheti. Mielőbb menjen vissza a kezelőorvosához.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogszabályozó  2011. május 3. 12:27   #2355 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném öntől megkérdezni, hogy (fogszabályozó)orvosi viasz helyett használhatok e méhviaszt vagy méhviasz-gyurmát a szájfeltörés ellen?

Köszönettel, Edit


Tisztelt Edit!

Amennyiben nem érzékeny rá, természetesen.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Tömött fog  2011. május 3. 12:27   #2354 

Tisztelt Doktor úr!

Egy olyan problémám lenne hogy bizonyos időközönként szokott fájni a bal oldali felső rágófogam, ez egy tömött fog, több éve lett betömve,még régi típusú tömés van benne, de eddig nem volt vele gondom. Kb. 2 hete kijött a fog fölé az ínyre egy guga szerűség( lehet gennyzacskó,nem tudom) nem fáj, de már most úgy látom egyre nagyobb mint volt, az a kérdésem lenne,hogy ezt esetleg el lehet mulasztani valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszer (pl.Dalacin) szedéssel? Ha pedig genny zacskóról van szó akkor elkerülhető a fog húzása?

Válaszát előre is köszönöm!
Szabina


Tisztelt Szabina!

Átmenetileg igen, de a gyógyszer csak letokolja a gyulladást, véglegesen nem gyógyítja meg, bármikor újra belobbanhat és addig is gócként fertőzi a szervezetét. A gennyzacskó felső fogak esetében sokszor kezelhető foghúzás nélkül is, attól függően, melyik fogáról van szó.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

tejfog  2011. május 3. 08:53   #2353 

Tisztelt Doktorúr!

Az a problémám, hogy 2 éves kislányomnak még mindig nincs kint az összes foga!
Az első foga is 1 éves korában bújt ki, most 2 éves de még mindig több foga hiányzik, pl a fenti 2 db 3-as szemfog többek között. Ami érdekes, hogy a hátsó örlő fogai már kibújtak, az első szemfogak még nem. Sorrendben is összevissza jöttek..

Kérdésem az hogy meddig "kell" kibújni az összes tejfognak?
Van olyan gyerekorvos, aki azt mondja, hogy legkésőbb 2 éves koráig ki kell(ett volna) bújni az összes fognak.
Vigantol olajat keveset kapott, és most már nem irja fel a gyerekorvos, mert jó idő van...
Sajnos emiatt (?) a beszédben is van egy kis lemaradás.
Mit tehetünk?

Válaszát köszönjük!

aggódó szülők


Tisztelt Érdeklődő!

A tankönyv szerint valóban 2 éves korig, de ez későbbre is kitolódhat. Más tényezők, szervezeti rendellenességek is szerepet játszhatnak a késői fogzásban, ezekről nem ír. Javaslom, keressenek fel egy gyermekfogorvost, aki a részletes anamnézis és személyes vizsgálat birtokában tud Önöknek megfelelő választ adni.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogproblemak  2011. május 3. 08:49   #2352 

Jo napot kivanok!

Tobb kerdesem is lenne. Az elso, hogy milyen modszert, vitamint, fogkremet...tudnanak adni a fog erositesere. Ugyanis 27 eves letemre, toredeznek le a fogaim, valamint a tetejuk nagyon atlatszo, vekony.
Pedig mindig is nagy gondot forditottam fogaim apolasara, ami regen annyiban kimerult, hogy napi 2-szer megmostam, de az elmult par evben (miota bejottek ezek az uj szajvizek, fogkremek...) mindenfele dolgot hasznalok, ugyanis masik nagy problemam a foginyverzes, ami tudom, hogy a fogak elvesztesevel is jarhat. Elegge tartok ettol, ugyhogy nem mosom erosen a fogam, direkt inybarat fogkefet hasznalok, szajvizet inyproblemakra napi szinten, de mint mindennel ezzel is az a baj, hogy nincs egy olyan fogkrem vagy szajviz, ami minden problemara jo, mert nekem toredeznek a fogaim , nagyon-nagyon erzekenyek (amire Sensydone fogkremet hasznalok evek ota, nem sok sikerrel) es meg az inyem is verzekeny.
Tudom, biztos azt irjak, hogy forduljak fogorvozhos, de kulfoldon elek es itt szamomra megfizethetetlen.
Azt meg megjegyeznem, hogy alul , hatul szinte az osszes fogam be van tomve, de neha ugy erzem meg azok is erzekenyek. Viszont a toredezes elol levo fogakon fordul elo.
Tudnanak valamilyen vitamint, fogkremet (amit otthonrol betudok szerezni ) ajanlani a problemaimra? Ugy tudom a K vitamin erositi a fogakat. Jol tudom?
Valaszukat elore is koszonom!


Tisztelt Érdeklődő!

Különleges szert nem tudok javasolni, csak a rendszeres fogászati ellenőrzést és a megfelelő szájhigiénét. Írta, hogy nem tud fogorvoshoz menni, de e nélkül a megfelelő fogászati karbantartás lehetetlen, hisz egyes beavatkozásokat csak fogorvos tud elvégezni. A K-.vitamin, mint több más vitamin is az egészséges szervezet anyagcseréjében játszik szerepet, de a túladagolása káros lehet és a fogak megtartásában sem mindenható.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

nyelvkaparó is  2011. május 2. 11:54   #2351 

T. Doktor Úr!

Kb. 2 hete vettem észre, hogy nem olyan friss a leheletem, mint korábban. Hetente kb. kétszer használok fogselymet, napi 2 fogmosás és Listerine szájvíz mellett.
Fogszabályzót viselek, a szakorvosnál 2 hetente veszek részt kontrollon, január végén voltam parodontológusnál, aki nem talált problémát sem ínygyulladás sem szuvasodás terén. A minap vettem egy műanyag nyelvkaparót is, de semmi változást sem érzek.
Fogmosás és szájvíz után már egy bő órával nem érzem a tisztítás hatását. Eddig semmilyen gyomorproblémám nem volt.
Mitől lehet ez a jelenség, mit tehetek ez ellen?

Köszönettel:
Lajos


Tisztelt Lajos!

Egy alaposabb kivizsgálásra lenne szüksége, amit kezdjen egy fogorvosnál, aztán egy laborvizsgálattal folytasson, ha nincs probléma. Szájszagot okozhat az emésztőrendszer felső szakaszának problémája is.

Tisztelettel:
dr. Janik Leonárd

korona  2011. május 2. 07:45   #2350 

Üdvözlöm!

Az elmúlt hetekben 2 hátsó fogamat gyökérkezelték,illetve mindegyikre koronát kellett tenni mert levoltak törve.Szeretném megkérdezni,hogy nagyjából mennyi a gyökérkezelt illetve koronával ellátott fogak várható időtartama?Évekről vagy évtizedekről is beszélhetünk?köszönöm szépen!
N-né Edit


Tisztelt N-né Edit!

Az élettartam nagymértékben függ a fogak ásványianyag-tartalmától, a korona széli záródásától, valamint a szájüreg kémhatásától és a benne levő kórokozók mennyiségétől, ami számos egyéb tényező, pl. dohányzás, táplálkozás, stb. függvénye.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyökérkezelt fog  2011. május 1. 20:03   #2349 

Tisztelt Doktor Úr!

Mivel van egy frontfogam amelyen korona van kb. 15 éve, az érdekelne, törvényszerű-e, hogy az íny csontállománya gyorsabban leépül az ilyen fog körül, és kieshet-e ez a fog előbb, mint a többi fog?

Köszönettel,

M.


Tisztelt M.!

Ez egyáltalán nem törvényszerű, ha a korona alatti fog, nem gyökérkezelt. Gyökérkezelt fog környéki íny viszont valóban gyorsabban sorvad, mivel egy halott szövetet vesz körbe.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogpótlás  2011. május 1. 20:00   #2348 

Tisztelt Doktor úr!
30 éves anyuka vagyok,tavaly a terhességem előtt 2 fogamat sajnos elkellett távolítani."Csak" ez a 2 fogam hiányzik,de ezek pont a bal alsó 6-so illetve 7es fogak.(A bölcsességfogam nem nőtt alul ki) A hiány nagyon zavaró a rágásban.Sajnos a fogbeültetés anyagi okok miatt kizárt,szeretném megkérdezni van e bármilyen más mód ezen fogak pótlására?
Köszönöm előre is!Tisztelettel:Éva


Tisztelt Éva!

Látatlanban nem tudok kezelési tervet adni, csak személyes konzultáció után. Ha nincs olyan foga, amelyet hátsó pillérként lehetne használni, akkor valóban csak a beültetés, illetve a kivehető fogpótlás marad, mint lehetőség.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

gyógytömés  2011. május 1. 19:58   #2347 

Tisztelt Doktor Úr!

Pénteken voltam fogorvosnál, mivel már napok óta erősen fájt a fogam. Ő megröntgenezte, majd azt mondta, hogy a tömés alatt továbblyukadt a fogam. Ezért a régi tömést kiszedte és helyette berakott egy "gyógytömést". A fájdalom továbbra is nagyon erős (a fájdalomcsillapító alig segít valamit), és az arcom is bedagadt. A fogorvosom hétfőn rendel legközelebb, várjak addig, vagy menjek el inkább ügyeletre?

Köszönettel: Daniela


Tisztelt Daniela!

Javaslom az ügyeletet, mivel nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell a fogát.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

inysorvadás  2011. április 30. 22:13   #2346 

Tisztelt Doktor úr!

Sajnos kiderült,hogy parodontózisom van.Pár frontfogról lehúzódott az íny,3fogam elvándorolt és mozog (hálisten nem erősen).2napja voltam fogorvosnál,aki ajánlott egy kezelési tervet:fogkőleszedés,lézeres kezelés,kürett,stb és ha szükséges sinezés.Szeretném megkérdezni,hogy ha járok rendszeresen a kezelésekre és itthon is törekszem a megfelelő szájápolsára,akkor megállítható itt a betegség?26éves vagyok,nem szereték egy fogat sem elvesziteni.
köszönöm válaszát
Katalin


Tisztelt Katalin!

Inkább azt mondom, hogy jelentősen lassítható. Akár két-három évtizedet is nyerhet a fogainak.


Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

fogvésés  2011. április 30. 22:11   #2345 

Tisztelt doktor úr!
Pénteken volt fogvésésem és ma még van a helyén alvadt vér és néha már nagyon zavar és nem tudom h annak most ott kellene e lennie vagy sem arra szeretnék választ kérni h ez most jó hogy ott van vagy valahogy el kéne távolítani a fog helyéről, és ha el kell távolítani hogyan tudom megtenni.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel:József


Tisztelt József!

Ha alvadt vér van a húzás helyén, az mindenképpen jó, hiszen zárja és szűkíti a sebet, sokkal hamarabb és panaszmentesebben gyógyul. Semmiképpen ne piszkálja és ne szívogassa a húzás helyét!

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Mit használjak?  2011. április 30. 13:57   #2344 

Tisztelt Dr. Úr.
Nemrég egyik napról a másikra ínysorvadásom lett. Persze azonnal orvoshoz fordultam. Csak annyit szeretnék tudni, hogy a Listerine-t, vagy a cserszömörcés szájvizet érdemesebb használni. Mivel egyre több a sebesedés a szájüregben a Listerine-t hígítás nélkül szinte lehetetlen a bent tartani. Ön mit ajánlana? Tanácsát előre is köszönöm.
József.


Tisztelt József!

A magam részéről a rendszeres fogorvosi ellenőrzést, a megfelelő fogkrémet és a cserszömörcsés szájvizet ajánlanám, mivel a Listerine-t nehezen viseli.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Kata  2011. április 29. 19:45   #2343 

Tisztelt Doktor Úr. Idén év elején fogorvosom leköszörült egy jobboldali felső fogamat, majd rátette a koronát. A fog begyulladt, a koronát le kellett szedni, majd a gyulladt fogat az orvos gyökérkezelte. Kb. 1 hónap után tömés került a gyökérkezelt fogba. A problémám az, hogy a fogtő csúcsa jelenleg is gyulladt. Az ínyemen a fogtőnél egy dudor tapintható. Ennek ellenére tudok ezen az oldalon rágni. Orvosom véleménye szerint a dudor felszívódik, de csak több hónap alatt. Kérdésem annyi lenne, hogy érdemes-e várni, valóban felszívódik a dudor, vagy el kellene távolítani. Egyébként röntgen nem készült sem a fog kezelése előtt, sem utána.


Tisztelt Érdeklődő!

Arra a röntgenre mindenképpen szükség lenne és elég felelőtlen dolog egy bizonytalan fogra koronát felhelyezni. Látatlanban semmiképp nem tudok válaszolni a kérdésére.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

húzás  2011. április 29. 10:05   #2342 

Tisztelt Doktor Úr!

Üdvözlöm. Tegnap húzott ki a szájsebész egy fogcsonkot (gyökeret), ami egy régebben kihúzott fogból maradt ott, és az akkori fogorvosom ezt nem vette észre. A fog gócos volt, a gyökérrel együtt egy gennyzacskót is eltávolított az orvos. Most reggelre egy picit püffedtnek érzem a helyet,és a számnak azt a részét. Ez természetes? Esetleg az injekció helye, vagy az ínyem így reagál? Nincs feldagadva,csak kicsit püffedt. Lehet valami gond? Válaszát köszönöm. Szilvia


Tisztelt Szilvia!

Igen, a beavatkozás helyén most a seb kissé ödémás, ez okozza a duzzanatot. Remélhetően ez napokon belül panaszmentesen gyógyul.

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

Szürke lett a fehér tömés  2011. április 28. 18:31   #2341 

Tisztelt Dr. Úr!

Amalgám töméseimet (8 fognál) fehér, esztétikai tömésekre cseréltettem.
Sajnos számomra egyik sem lett szép, mindegyik szürke színű.
Főleg az alsó fogsoromban az utolsó két rágó fog a legszürkébb. Ezek cseréje nagyon fájdalmas volt, két injekcióval is nagyon fájt, és tömés után 3 hónapig érzékeny volt, rágás nem ment rajta. És ez a két fog szinte olyan mintha nem is cserélték volna, annyira szürke. A kérdésem az, hogy ennek mi az oka, valamit elrontottak, azért lett szürke az összes? Az érzékenység mostmár lecsökkent, csak a hidegre érzékeny, rágás már megy.

Köszönettel: Éva


Tisztelt Éva!

Be kell vallanom, nem tudom, miért lettek szürkék a tömései, saját munkám során nem találkoztam ilyennel, főleg friss tömések esetén. Talán nem volt megfelelő a színválasztás...

Tisztelettel:
Dr. Janik Leonárd

előző oldal  116 117 118  119 120  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!