fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Iván Hajnalka

Dr. Iván Hajnalka válaszol

Dr. Iván Hajnalka

fogszakorvos

esztétikai fogászat, fogpótlások, parodontológia

előző oldal  14 15 16  17 18  következő oldal
arc  2009. október 2. 12:29   #320 

A testvérem 27 éves és tegnap óta a jobb arca be van dagadva. Mi lehet a baj? Fogorvoshoz kéne elmenni? Köszönöm.


Kedves Érdeklődő!
Minnél hamarabb keressen fel egy fogorvost,valószínű a fogától lehet a duzzanat.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

Gerda  2009. október 1. 13:44   #319 

Tisztel Doktorno!! 17 eves vagyok es most csinaljak a fogam ilyen koronat tesznek es mar le van csiszolva mind a 4 fogam meg az idegeket is kiszedtek de nem kepesek megmondani hogy mennyi ido kell meg.meg suliba se tudok jarni.a mintat fogjak levenni es utana valyon mennyi idore rakjak fel? Nagyon szepen kerem valaszoljon ! Koszonom


Kedves Gerda!
Nagyon furcsa,hogy nem tájékoztatták a pótlás elkészültének időpontjáról. Kérdezzen rá az orvosára nyugodtan.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

fogtörés  2009. szeptember 30. 08:55   #318 

Eddig semmi baja nem volt a fogaimnak. A hétvégén ráharaptam egy elég kemény ételre és az egyik hátsó fogamból letörött egy pici rész a tetejéből. mikor megnéztem a tükörbe láttam, hogy alatta fekete kis részen . amit persze csak most vettem észre, mert eddig felette volta a jó fehér fog darab.
az lenne a kérdésem, hogy ez mitől van, a fogorvos mit fog vele csinálni? köszönöm előre válaszát


Kedves Érdeklődő!
Ez a folyamat már régebb óta zajlik a fogában, így aláásta a zománzot ami most roppant be. Ez a szuvasság töméssel megoldható.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

érzékenység?  2009. szeptember 30. 08:51   #317 

Tisztelt Doktornő!
3 éve helyi érzéstelenítésben műtötték a kezemet, (várandósan), majd epidurálban szültem 4 hónappal később. Kialakulhat-e lidokain érzékenység ezektől bennem? Fogorvoshoz készülök, szülés óta már többször voltam, nem volt szükség kezelésre. Ezelőtt mindig lidokaint használtak érzéstelenítéshez, soha semmi bajom nem volt tőle, de azt olvastam valahol hogy a nagy mennyiség okozhat allergiát. Később, ha a gyereknek lesz szüksége lidokain érzéstelenítésre, lehet-e valamilyen probléma abból, hogy már magzat korában találkozott a szerrel?
Üdvözlettel: Beáta


Kedves Beáta!
Ettől, úgy vélem nem alakul ki allergia,és gyereknek sem lesz gondja vele.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

tömés 2.  2009. szeptember 28. 13:59   #316 

Kedves Doktornő!
Időközben beszéltem a fogorvossal, Ő azt mondta, arra gyanakszik, hogy a szurás helye fájhat, mert azt a fül közelébe adják, vagy a sokáig nyitva tartott száj miatt az állkapocs fájhat.
Szerdán azért vissza kell mennem, ránéz a fogamra.
Ha kiderül, hogy mégsem emiatt fáj, akkor mit fog csinálni a doktornő a fogammal?
Remélem ki nem húzzák, mert teljesen szép fehér egészséges fogról van szó.
Ismerősöm gyökérkezelésről beszélt. Ez fáj?

Válaszát most is nagyon megköszönve: Némethné Ildi


Kedves Ildi!
Az előzőekben állcsont fájdalomról is írt, ebből mégiscsak a fogra gyanakodék /vizsgálat nélkül/. A gyökérkezeléskor ugyan úgy kap érzéstelenítőt, így nem jár fájdalommal.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

Zsolt  2009. szeptember 28. 12:33   #315 

T. Cím!

A fiam 10 éves és a héten voltak az iskolafogászaton ahol megállapították, hogy fogszabályozásra lenne szüksége ill., javasolták.

Egyébként más teendő nincs a fogaival.
Mikor kinőttek a tejfogai nagyon szép zárt fogsora volt. Azonban mikor elkezdtek kihullani és jöttek a maradandó fogak (még mind nem cserélődött ki) akkor azok már ferdén és össze-vissza nőttek.

1 Éve még mondták, hogy várjunk hogy több legyen a már lecserélődött fog, de mostmár egyértelműen javasolták a fogszabályozást.

Szeretném kérdezni, hogy milyen fogszabályozók vannak ill. milyen javasolt. Mennyit kell téríteni. És valóban érdemes elkezdeni már akkor a szabályozást ha az összes tejfog még nem cserélődött ki??

A gyeremekem sportol és egyébként is örökmozgő.

Hová kell foerdulni ez ügyben.

Köszönöm válaszát. Zsolt


Kedves Zsolt!
Mindenképpen javaslom,hogy fogszabályozó szakorvosnak mutassák meg a kisfiút. Bizonyos eltéréseknél hasznos lehet már vegyes fogazat esetén elkezdeni a kezelést. Ha a környékükön van TB támogatott fogszabályozás, akkor csak a készülék árát kell kifizetni.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

Tömés  2009. szeptember 28. 12:28   #314 

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem a következő: 1 hete önszántamból mentem fogorvoshoz ellenőrzésre. A fogaim teljesen jók, egyik sem volt szuvas, így egy régebbi tömést cseréltek ki.
A tömés kivétele után vette észre a doktornő, hogy tömés alatt szuvas a fogam. Egészen az idegekig kellett fúrni Neki(nem fájt), aztán felépítette a fogam belsejét.(jobb alsó 6os fogról van szó).
KÉt nappal később jobb oldalon az arccsontom elkezdett fájdogálni, arra is rá két napra a jobb fülem.
Ez lehet a tömés mellékhatása?
Annyira nem fáj, hogy gyógyszerhez kéne nyúlnom, csak olyan rossz érzés.

Ha ettől van, hogy lehet, hogy lent tömtek, mégis fenn fáj?
Menjek vissza a fogorvoshoz, vagy háziorvoshoz a fülfájás miatt(merthogy azóta az arccsontom nem fáj, csak a fülem fájdogálgat)

Válaszát nagyon megköszönve: Némethné Ildi


Kedves Ildi!
A fogorvost kellene ismét felkeresnie, mert a mély szuvasság miatt valószínűleg a foga miatt vannak a panaszai.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

fáj még  2009. szeptember 24. 17:47   #313 

Tisztelt Doktor nő

A bal hátsó 7. fogamban kb. 1 hónappal ezelőtt kicserélte a fogorvosom (kérésemre, csupán esztétikai okból) az igencsak nagy amalgán tömést fehér tömésre. Azóta többször is fájt, de néhány nap óta rendkívül érzékeny hidegre/melegre, valamint állandó jelleggel tompa fájdalmat érzek.

Ön szerint mi lehet az oka? Ez meg fog szűnni vagy fel kell újra keresnem a fogorvosom?

Köszönöm válaszát!Kedves Érdeklődő!
Ha nem szűnik a panasza, keresse fel ismét a fogorvosát.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

lichen  2009. szeptember 24. 17:45   #312 

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát, ezzel egy kicsit segített, mivel én azt hittem ez egy súlyos betegség, és ez miatt már hetek óta ideges vagyok. Remélem ha nem idegeskedem akkor ritkábban fog előjönni. Köszönettel Aranka


Kedves Aranka!
Mielőbbi javulást kívánok!
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

lichen  2009. szeptember 24. 16:02   #311 

Tisztelt Doktornő! 1 hónappal ezelőtt lichen simplex chronicus diagnózist álított fel a szájsebész orvosom. Szeretném tudni hogy ez mit takar. A vitamin olajat kaptam ecsetelni. Melette különböző gyógynövény teáákkal öblögetek, és ezektől möstmár nagyon szépen helyrejött a számban a gyulladás. Tudom hogy ez egy olyan betegség amit csak kezelni lehet ,de gyógyítani nem, ezért szeretném tudni mik a kilátásaim, és mire számíthatok. Mennyi időközönként fog ez kiújulni esetleg, és mit tehetek azért, hogy ne jöjjön elő sűrűn.


Kedves Érdeklődő!
Nincs túl jó hírem, a lichen egy ismeretlen eredetű krónikus bőr- és nyálkahártya betegség. Mivel az oka ismeretlen,ezért csak tüneti kezelés lehetséges / ez amit alkalmaz/. Hajlamosító tényezők lehetnek, melyek a kiújulást okozhatják /pl.: hipertónia, cukorbetegség,stressz,alkohol,dohányzás,fűszer ek/, ezek kerülendőek.
tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

fogfájás-arccsont fájás  2009. szeptember 22. 09:36   #310 

Tisztelt Doktornő!

Gyökérkezelték a fogam és az első kezelés óta iszonyat fáj az arccsontom. Ma tömték be véglegessel, 3 hét tisztogatás után. Fogorvosom azt mondta, hogy szájhigiéniailag hibátlan vagyok, de még mindig iszonyatosan fáj az arccsontom a foggyökérnél. Hidegre javul, ezért jegelem. Mi a teendő? Az ínyemen semmi sem látszik, ép és egészséges.

Köszönettel, minden jót kívánva!


Kedves Érdeklődő!
Ezt a kezelőorvosának kell eldöntenie, hiszen ő ismeri az előzményeket illetve a rtg felvétel eredményét.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

jó napot doktor nő  2009. szeptember 22. 09:33   #309 

Tisztelt doktor nő
igaz, hogy ha fehérfoltok jelenek meg a fogon akkor az romlik?

tisztelettel. Dóri


Kedves Dóri!
Ha a fogzománcnak csökken az ásványi anyag tartalma, akkor úgynevezett krétafehér foltok jelenhetnek meg. Ez még visszafordítható folyamat, intenzív fluoridos kezelés szükséges pl. Elmex zselé használatával.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

kismama-fogfájás  2009. szeptember 22. 09:30   #308 

Tisztelt Doktornő!

A j-felső 6-os fogam gyökérkezeve lett, már 3x voltam vele azóta kezelésen, próbatöméssel van befedve és még mindig iszonyat fáj. Enni már tudok vele, de az arccsontom fáj és feszít nagyon. Akármit csinál vele, nem enyhül. 2 hete még nem volt genny meg semmi a gyökérnél, azóta nem tudjuk, mert kiderült hogy terhes vagyok és nem szabad röntgenezni.
Kérdésem, hogy mit lehet tenni vele? Ki szabad húzni az 1. trimeszterben? Vagy teljesen normális, hogy még gyulladt a fog?

Várom válaszát,
további szép estét!


Kedves Érdeklődő!
Legyen még türelemmel, a gyökérkezelés még megoldhatja a problémát. Egyébként húzni is lehetne ilyenkor is.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

timi  2009. szeptember 21. 14:02   #307 

Kedves Doktor


nekem már nem egy fogam gyökérkezeltek de pár olyan is volt van ami nem sikerült ki kellett huzni, lehet egy nagyörlöfog a soros.nemtudom lenne e értelme a macerának ha ugysem sikerül ,nagyon nagyok a gyökereim egy sima 1 gyökerű sem sikerült akkor hogy sikerülne egy nagy rágófogé ????


a másik,sokszor hallani hogy bölcsesség fog eltávolitásánál sérülhet az ideg ez mennyire gyakori? itt min mulik?fogorvoson? nekem már 3 at huztak,2fent,alul egyet,nemvolt semmi de unokatesóm elötte áll és fél..
Kedves Timi!
szerintem mindenképpen érdemes megpróbálni a gyökérkezelést, ez akár foganként is máshogy alakulhat.
A bölcsesség fog eltávolításakori idegsérülés főleg a fog elhelyezkedésétől függ,de ez előzőleg már a rtg felvételen megítélhető.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

Bölcsességfog...  2009. szeptember 21. 13:47   #306 

Tisztelt Doktornő!

Múlt hét elején belázasodtam a munkahelyemen, gondoltam influenza...másnapra semmi bajom nem volt, majd a következő nap elkezdett fájnia fogam (bal hátsó 8-as, vagyis nálam a bölcsességfog).

Eddig is látszott már, de még nem teljesen. Az óta annyira fáj, hogy nem bírok nagyon nyeli, a számat sem tudom kinyitni csak 2/3-áig.

Pénteken elmentem a fogorvosomhoz, aki azt mondta, hogy minden rendben lesz, ki fog bújni magától, addig is szedjem a DUOMOX 750 nevű tablettát 12 óránként, ne egyek meleget, és szedjek fájdalomcsillapítót. Szerinte az volt a probléma, hogy a "lebeny" alá ételdarabka került, és ez miatt gyulladt be. Én annyit látok, hogy az állkapcsom leghátuljában van bent a fog, és egyszerűen nem tud kibújni, és e miatt nagyon fáj.

Ön szerint nem kellene felnyitni, hogy ki tudjon bújni, esetleg eltávolítani?
Lassan már egy hete szenvedek a fájdalomtól, és több fájdalomcsillapítót szedek naponta...

Kérem adjon tanácsot!

Köszönettel: Vera


Kedves Vera!
Vizsgálat és rtg alapján dönthető el,hogy lesz-e helye ennek a fognak. Ha lassabban bújik elő a fog, sajnos előfordul, hogy többször begyullad körülötte az íny, ez okozhat némi szájzárat is. Az orvosa bizonyára jól ítéli meg az esetet.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka


helga  2009. szeptember 21. 13:39   #305 

kedves doktor


van egy bnöm aki mesélte (mert fogorvos )hogy az anyukájának kiakadt vagy hogy mondják az állkapcsa és lehet müteni kell , ez ugy jött szóba hogy én ha jol tudom kiskorom ota csikorgatom a fogam (vagyis akkor igen gondolom most is és 26 vagyok,hisz ez nem mulik el?nem? ) jó az anyukája már 50 éves de azt mondta ez hosszutávon ezt is okozhat? az a legroszabb az egészbe hogy én mindig egyedül alszok ,honnan tudhatnám hogy csikorgatom e vagy nem?

a másik,bár ez lehet erre is utal,sokszor veszem észre hogy reggel fáj amikor felkelek,mintha valoban szorosan összedörzsölném éjjel valamikor fel is kelek éjjel hogy surolták egymást.... ez miért van ?miért csinálja ezt az ember ?
Kedves Helga!
Az éjszakai fogcsikorgatás miatt hasznos lenne a barátnőjével csináltatnia egy harapásemelő készüléket, amit alváskor kell viselni.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

aggódó  2009. szeptember 18. 12:22   #304 

kedves dr nő

lehet hogy sajnos foghúzás elött állok,viszont nemtudok szabira menni,a foghúzás után mert ez reggel lesz, du mehetek dolgozni?

és sajnos pakolok, ez a munkám,árufeltöltö,cipekedek is,gondolom nem lenne szabad de mit csináljak? csak jövöhéten van szabadnapom lehet a fog addig nem vár,szombat meg csak ügyelet van,igaz ott csak húznak de nem sztkba akarom kihuzatni.Köszönettel


Kedves Érdeklődő!
A foghúzás napján nem ajánlott a fizikai munka és a hajolgatás, mert a vérzés nem áll el rendesen. A megoldásra nem tudok tanácsot adni.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

5 hetes kismama, gyökérkezelés  2009. szeptember 18. 12:19   #303 

Tisztelt Doktornő!
Fogamat 2x tisztogatták gyökérkezelés után, mert 2naponta elszaporodnak benne a bacik és iszonyat fáj. 1 hete tudtam meg hogy babát várok, injekciót sem kapok, csak tisztogatják a fogam. A gond, hogy az a fogam gyökere belóg az arcüregbe, körötte ciszta van ami eddig sosem okozott tünetet. Most azonban kifakadt és kifújtam... Azóta is fáj az arccsontom.
Kérdésem, hogy az 1. trimeszterben mi a teendő ezzel a foggal? Tisztogatás még hónapokig vagy az arcüreg duzzanat leapadásáig?
Lehet ez káros hatással a magzatra?
Válaszát előre is köszönöm!
egy kétségbeesett kismami


Kedves Kismama!
Állapotosan sincs semmi akadálya a gyökérkezelésnek. A kezeléssel kapcsolatban nyugodtan bízza magát az orvosára.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

Gemini  2009. szeptember 18. 12:16   #302 

Tisztelt Doktornő!

Pár éve porcelán fogpótlást csináltattam a felső fogsoromra. Két félkör darabban van felragasztva. Úgy érzem, hogy a korona alatt romolhatott a fogam. (1 db).
A kérdésem az lenne, hogy a korona levétele nélkül be lehet-e tömni ezt a lyukas fogat.
Van-e valami megoldás arra, hogy ne kelljen megválnom az egész hídtól? Most egy új fogpótlást nem tudnék kifizetni.

Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel, Ági


Kedves Ági!
Vizsgálat nélkül erre nem tudok válaszolni. Látni kell a szuvasság elhelyezkedését,mélységét és a koronaszélhez való viszonyát is.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

zöld erdő  2009. szeptember 18. 12:14   #301 

kedves dr nő


irtam már Önnek,a jobb alsó 5ös fogam lett gyökérkezelve de már vagy juli óta kezelik. párszor belerakták a gyökértömést,kivették nemvolt jó stb, mig végül sokadszorra 2 hétig üres volt, aztán ujra belerakták, ma mentem most már a végleges gyökértömést rakták bele és még mindig mennem kell a véglegessel,de ez kb már 3 honapja tart ...orvos szerint (meg eleve sajnos 2 másik kezelte elötte a hosszu gyökér az oka ,majdnem 25 mm.

ma is amikor még mentem sokszor tekergette a tüt,szerintem fogat még ennyit nem kinoztak mint ezt...vagy 7szer biztos ki be vették,tükkel is kezelték...már nem fájt,de most viszont ha hozzáérek érzem..gondolom mert meg lett gyötörve ugye ?ez nemis fogfájdalom hisz ennyi tü után biztos nincs már benne egy szem baci sem,most ha a foghoz hozzáérek és megnyomom azt érzem kicsit,gondolom mert ma is jól megtekergették a tűkkel?

egyébként szinte teljesen elmult a fájdalom mármint az elmult hetekbe, amig vártam de azért néha néha érezgettem ezt azt.vmelyik nap is a forró tea után kicsit,de elmult.
kihuzatni nem akarom ha már ennyit szenvedtem ,orvos azt mondta csapot is rak rá vagy bele nemtudom mi az.
hogy lehet hogy ezzel a szerencsétlen foggal már lassan 4 hpnapja szemnvedek?már teljesen jol kitisztogatták.vagy a gyökértömés után is lehet érzékeny?


de a fö kérdésem az hogy a mai dolog után akkor normális ha érzem? mit érzek ha már nincs ideg?

de amugy amikor tekergette jó mélyen,egyszer éreztem hogy szerintrem a gyökérhez ért,a legalján,de csak egy pillanatra, azt érezhetem most? ilyenkor be is gyullaszthatja az orvos ha nagyon erös a tűvel?


Köszönöm


Kedves Érdeklődő!
Valószínű,hogy a gyökércsúcs körüli szövetek /mélyen a csontban/ vannak még egy kicsit gyulladásban. Legyen türelemmel,lassabban,de meg fog oldódni a panasza.
Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

előző oldal  14 15 16  17 18  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!