fogorvos kereso
search.gif Keresők... Írja kulcsszavait a kívánt mezőbe!
Dr. Kiss Melinda Viktória

Dr. Kiss Melinda Viktória válaszol

Dr. Kiss Melinda Viktória

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

fogpótlások, esztétikai fogászat

előző oldal  4 5 6  7 8  következő oldal
röntgen  2010. május 9. 20:53   #120 

Tisztelt Doktornő!

Ma csináltattam röntgent a fogaimról,és a képen az összes fogam pár mm-rel az íny alatt (illetve alsó állkapocsnál íny felett) helyezkedik el,nem teljesen beleágyazódva az ínybe.(25éves nő vagyok)Keresgéltem neten képeket,másoknál nem így néz ki!Kérdésem hogy ez normális,mindenkinél másmilyen,vagy ez azt jelenti hogy mindegyik fogam körül csontveszteség alakult volna ki?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel
Anikó


Kedves Anikó!

Látnom kellene a röntgent hogy elmondjam a véleményem.
Ha van lehetőség akkor küldje el Nekem e-mailben.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

fogpótlás  2010. május 6. 15:55   #119 

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, h cirkónium híd felrakását követően mennyi idő után lehet terhelni a hidat (evés, rágás)? és ha 10 év múlva vagy után le kell majd venni a hidat (úgy tudom h kb. 8-10 év az élettartama) akkor a levétl hogyan történik? mivel a cirkónium váz rendkívül kemény..

Köszönettel Ági!


Kedves Ági!

A cirkónium híd a felragasztást követően terhelhető. A híd levételekor a fogorvos átvágja a koronákat és eltávolítja a fogpótlást.

Üdvözlettel
Dr. Kiss Melinda

szájszag  2010. május 5. 19:53   #118 

Üdvözlöm!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy időben nagyon vérzett az ínyem fogorvostól fogorvosig jártam nem sok sikerrek,de egyik naplról a másikra megszünt a vérzés. CURASEPT FOGKRÉMET ÉS SZÁJVÍZET HASZNÁLOK De a paradontólogus horriblis összegekért akarja kezelni a fogaimat amire jele pillanatban nincs lehetőségem.

De amit kérdezni szeretnék, hogy a nyelvlepedék viszont jelen van és a szájszagon is, erre szeretnék valami segítséget kapni, hogy a szájszag ellen hogyan thetnék?

Köszönettel: Más Kinga


Kedves Kinga!

Fontos a jó szájhigiéne fenntarása, a fogmosást kövesse fogselyem valamint szájöblögető használata. A nyelvről a lepedéket speciális nyelvtisztítóval vagy fogkefével tudja eltávolítani.
Ellenőriztesse fogorvosával hogy nincs-e rossz foga vagy fogkőlerakódás.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

fogérzékenység  2010. május 1. 21:46   #117 

Kedves Kiss doktornő!

Mit lehet tenni abban az esetben, ha hidegre érzékeny néhány frontfogam? Mitől lehet ez és van megoldás ennek "javítására"? Mire kell figyelni a továbbiakban?

Köszönettel:
Tibor


Kedves Tibor!

A hidegérzékenység hátterében több tényező is állhat. A fognyaki területek kopása, a zománc elvékonyodása, fogszuvasodás következtében is kialakulhat a leírt panasz.
Amennyiben nincs szuvasodás, javaslom próbálja ki a Sensodyne-F fogkrémet. Ha 2-3 héten belül nem tapasztal semmi változást akkor meg kell próbálkozni a fognyaki területre egy védőlakk réteget felvinni amely csökkentheti az érzékenységet.

Javaslom keresse fel fogorvosát mert ki kell deríteni hog mi áll az érzékenység hátterében.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

-  2010. május 1. 21:40   #116 

Kedves Doktornő!

Kb. egy hete gyökérkezelték az egyik hetes felső fogamat, már véglegessel le is van zárva, de néha(mint például ma is) tompa fájdalmat érzek. Ez normális vagy nem így kellene lennie?

Tisztelettel, Erika


Kedves Erika!

A végleges gyökértömést követően 1-2 hétig még előfordulhat tompa fájdalom és ráharapási érzékenység. Amennyiben a panasz ennyi idő elteltével sem változik akkor érdemes egy kontrollröntgenen ellenőrizni a gyökértömést.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

ínyvérzés és mozgás  2010. április 29. 14:36   #115 

T. Doktornő!

Nagyon vérzik az ínyem a bal felső 3-as fogam körül, mellette a 4-es pedig mozog. Mit tudok ez ellen tenni, amíg fel nem keresem a parodontológus szakorvost? Öblögettem cserszömörcés szájvízzel, Listerine-nel de nem használt.
Kérem segítsen!

Köszönöm!


Kedves Kérdező!

A vérzés hátterében mindig valamilyen gyulldásos tényező áll amelynek az okát kell megszüntetni. Az alapos szájápoláson és szájöblögető használatán túl mást nem tud tenni otthon.
Mielőbb keressen fel egy szakorvost!

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

fedőtömés  2010. április 22. 22:25   #114 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném kikérni az Ön tanácsát is, mit javasolna egy gyökérkezelt, alsó 6-os rágófog tömésére, amalgámot vagy fényre kötő tömőanyagot? Milyen kilátásai, mennyi további "élete" lenne így a fognak?
Válaszát előre köszönöm! Zsolt


Kedves Zsolt!

A felépítés típusát tekintve fontos figyelembe venni a hiányzó rész nagyságát és viszonyát az ínyhez képest. Ennek függvényében a helyreállítás történhet esztétikus töméssel, inlay-el vagy koronával.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

körzeti orvos  2010. április 20. 16:09   #113 

Tisztelt Doktornő!Az lenne a kérdésem,hogy ki szeretném cserélni az amalgám töméseim fehérre,az benne van a körzeti fogorvosi ellátásban?6db-ról lenne szó.Köszönöm:T.Mariann


Kedves Mariann!

Az állami fogászati ellátásban jelenleg érvényes térítésmentes kezelések listáját sajnos nem ismerem így kérdésére nem tudok válaszolni. Javaslom érdeklődjön a helyileg illetékes rendelőintézetben.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

4esfog  2010. április 17. 20:48   #112 

Köszönöm válaszát!
Néha nagyon megfájdul, de általában tünetmentes, egyáltalán nem fáj. Ezen felül gyökérkezelni kell? Eszter


Kedves Eszter!

Amennyiben a fájdalom jellege éles, lüktető, feszítő akkor javasolt a gyökérkezelés.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

anita  2010. április 17. 20:04   #111 

kedves doktornő!
Az a nagy problémám hogy már másodszor raktak fel nekem nem megfelelő fogpotlást az első négy fogamra,és begyuladt az inyem,és olyan érzésem van mintha fájna az arcom,lehet az hogy tovább terjedt a gyulladás?És sajnos mozog ez a híd,valoszínüleg allatta rohad a fog? Köszönöm a válaszát!


Kedves Kérdező!

Amennyiben a koronaszél ínyhez való viszonya nem megfelelő akkor az egyaránt kiválthatja a fogínygyulladást valamint a koronák alatti fogak romlását. A fogak és a híd mozgása arra utal hogy gyulladás okozta fogágybetegség és/vagy a fogak szuvasodása okozza a panaszokat.
Javaslom hogy minnél előbb keressen fel egy fogorvost és készüljön röntgenfelvétel.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

4es fog  2010. április 17. 19:57   #110 

Kedves Doktornő!

Még október-november körül kezelték a bal felső négyes fogamat, mivel a közepén elég nagy lyuk volt. Nem gyökérkezelték, csak simán betömték.
Április elején aztán egyszer csak nagyon megfájdult, ilyen feszítő érzést éreztem, nagyon rossz volt. Betudtam annak, hogy mivel elég mély volt a lyuk néha-néha megfájdulhat. Ám tegnap este megint elkezdett ugyanilyen erősen fájni, csak két fájdalomcsillapító hatására múlt el sok idő múlva. A kérdésem az lenne, hogy mit lehetne csinálni az ilyen foggal? Hogy lehet, hogy októberben kezelték, és rá fél évre fáj?


Válaszát előre is köszönöm, Eszter


Kedves Eszter!

Mély szuvasodás tömését követően hónapokkal később is előfordulhat hogy a fog elkezd fájni. Amennyiben a fájdalom nem enyhül és jellege lüktető, feszítő akkor a fogat gyökérkezelni kell.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

porcelán korona elszíneződése  2010. április 17. 19:52   #109 

Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, h a porcelán korona az idő múlásával elszíneződhet-e?
Nekem 6 évvel ezelőtt porcelán koronát tettek fel, aminek a színe picit világosabb
volt mint a többi fogamé, közelről látszott csak az eltérés, viszont most teljesen beolvadt színben a többi közé és úgy ugyanolyan színű. Lehetséges-e hogy idővel az évek múlásával elszíneződik a porcelán?

Köszönettel Tamás!


Kedves Tamás!

A porcelánnal leplezett fogpótlás nem színeződik el. A fogkő azonban ugyanúgy mint a saját fogak esetén, rárakódhat a pótlásra és okozhat színbeli eltérést. Ha ez történt akkor a fogkövet el kell távolítani és át kell polírozni a fogakat.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

gyökérkezelés és gyulladás  2010. április 17. 19:45   #108 

Kedves Doktornő! Kb 1 hónapja feldagadt az ínyem a bal alsó hatos fogamnál. Gyökérkezelni kezdték mert elhalt. 4 napig volt nyitva a fogam, a duzzanat teljesen lelohadt, mikor a gyógyszeres tömést berakták. Másnapra jobban feldagadt a fog körül az ínyem, és váladék is előtört mellette. Dalacint írt fel az orvos azzal, hogy készüljek fel a húzásra is. 4 napig tartott a gyógyszer, 6 napig volt tömés nélkül a fogam, a duzzadás nem múlt el teljesen, kb a foggyökérnél ki tudtam tapintani egy kemény dudort. A kezelésen nem mertem említeni, úgy féltem a húzástól. A tűs tisztogatás közben megtalálták a 4. gyökércsatornát is a fogban, amiben még volt valami. Az újabb gyógyszeres tömés több mint 1 hétig volt bent, panaszom nem volt, a duzzanat megmaradt de nem fájt. A következő kezelésen sem említettem a duzzanatot. Az orvos szerint vertikálisan mozgott is a fog. Most másik gyógyszeres tömés van benne és érzékenyebb lett a fogam, ráharapásra minimálisan, oldalirányban kicsit jobban. Röntgen nem készült. Szeretném tudni, mi lehet a duzzadás oka, összefügg-e a csontvesztéssel-csontosodással vagy csak a gyulladással? Ha nyitva lenne a fog, jobb eséllyel múlna el? Ha le van tömve a fog, hogyan lehetne lelohasztani, elmúlhat-e magától? Szeretném tudni az Ön tanácsát is erről. Köszönettel: L.R.


Kedves L.R.!

A fogat véleményem szerint zárva kell kezelni és egy kontroll röntgenen ellenőrizni kell hogy a gyökércsúcson van-e valamilyen elváltozás. A további kezeléseket ennek függvényében kell folytatni.
A duzzanat lehet fog eredetű de kiindulhat a fogágyból is.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

nyugtató  2010. április 17. 19:43   #107 

Tisztelt Doktornő,

a bal felső bölcsességfogamat ki kell húzni szuvasodás miatt. Teljesen ki van nőve, állítólag a beavatkozás így könnyebb, én mégis nagyon tartok tőle. Mivel pánikbeteg is vagyok a kérdésem az lenne, hogy a húzás előtt 1 szem nyugtatót (Xanax) be lehet-e venni? Nem lép kölcsönhatásba a fogászati érzéstelenítőkkel? Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

A nyugtatót be lehet venni de kérem ezt kezelés előtt jelezze orvosának.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

fogszín  2010. április 15. 12:29   #106 

Tisztelt Doktornő!

Fogpótlás előtt állok, mivel elülső frontfogról van szó ezért cirkónium pótlást szeretnék. A kérdésem az lenne h ez hogy történik a színmeghatározás (ha esetleg nem géppel végzik, hanem hagyományosan szemrevételezéssel) ? milyen fénynél célszerű (ha esetleg nem géppel történik a színmeghatározás), mire célszerű figyelni,hogyan célszerű választani, hogy minnél pontosabb legyen a meghatározás és a többi foggal is öszhangban legyen?
illetve azt szeretném még kérdezni hogy ha el készült a pótlás, akkor idieglenesen fel lehet-e rakni pár napig, ha esetleg a színen utólagosan módosítani kell.

Előre köszönettel Sándor!


Kedves Sándor!

A fogszínmeghatározás természetes fényben és lehetőleg világos,napsütéses időben történjen. Sok esetben ez igen nehéz feladat, figyelembe kell venni a szomszédos és az ellenoldali fogak színét is.
Ideiglenes felfelyezés lehetséges.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

s  2010. április 14. 22:33   #105 

Tisztelt Dr. Kiss Melinda!


Ma gyökérkezelték a bal felső hetes fogam, vagyis már március elején elkezdődött, de ma kaptam rá végleges tömést. Néha úgy érzem, hogy tompán fáj, ez normális?

Tisztelettel: Gábor


Kedves Gábor!

Gyökértömést követően néhány napig előfordulhatnak utópanaszok. Ráharapási érzékenység esetén ellenőrizni kell hogy nem magas-e a végleges tömés. Ha igen akkor szükséges annak korrekciója.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

fehér folt  2010. április 14. 22:30   #104 

Tisztelt Doktornő!

Olvastam már arról, hogy a fogszuvasodás először fehér foltokkal kezdődik,
ami később megbarnul és üregképződéssel jár. Viszont ha még csak fényes fehér folt
látható a fogzománcon akkor a fogszuvasodás visszafordítható.
Nekem az lenne a problémám, hogy már évek óta van a két felső metsző fogaim között
egy-egy kis fehér foltocska, ami nem porózus. Rendszeresen mosom a fogaim, használok
fogselymet, elmex zselét és egy tooth mousse nevű készítményt is,
de a foltok nem halványulnak. Aggódom, nehogy kilyukadjon az a rész, ahol fehérebb.
Igazából nem a fehérség zavar, hanem az, hogy nehogy ott meggyengüljön és szuvasodjon.
Egyébként fogorvoshoz, félévente járok ellenőrzésre.

Nagyon köszönöm válaszát,
M.


Tisztelt M!

A fogain található fehér folt nem feltétlenül kezdődő szuvasodásra utal. A fogszuvasodás kezdeti szakaszában amikor még kicsi az ásványianyag veszteség, a folyamat visszafordítható ózonos kezelés segítségével. Rendszeres fogászati ellenőrzés mellett nem történhet semmi gond, ha szükséges fogorvosa időben közbe tud avatkozni.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

Bicigli baleset  2010. április 14. 22:23   #103 

Tisztelt Dr.Nő!
11 éves kisfiam biciglivel elesett, a bal I-es fog 2/3 -a, jobb I-esnél mediális letört.Jobb II felső kissé dislocalt. Röngen nem mutatja hogy a frontfogak gyökerei sérültek-e.Mit javasol további kezelésnek, hogy megmenthessem a fogait, ill esztétikailag mit lehet tenni?
Köszönöm előre is válaszát.


Kedves Kérdező!

A letört részeket konzervatív úton helyre lehet állítani (felépítéssel vagy koronával). Amennyiben a fogak mozgathatóvá váltak, mérlegelni kell hogy szükséges-e sínezni ideiglenesen a fogakat.

Üdvözlettel
Dr.Kiss Melinda

gyökérkezelt fog  2010. április 9. 20:25   #102 

Doktor Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy gyökérkezelés(alsó hetes) után már 1,5 hónapja fájdogál tompán a fogam, és mondjuk még várnék egy hónapot hátha elmúlik alapon, azzal okozhatok vmi gondot? Begócosodhat ettől? Ön szerint még esélyes, hogy minden rendben legyen, h elmúlik?


Kedves Kérdező!

Egy röntgenfelvétel segítségével ellenőrizni kell a gyökértömést és ha szükséges korrigálni. Véleményem szerint magától nem fog elmúlni a fájdalom. Krónikus gyulladás következményeként góc hónapok alatt alakul ki de azért ne várjon sokáig, keresse fel kezelőorvosát.

Üdvözlettel
Dr. Kiss Melinda

Rokkant nyugdijas  2010. április 9. 17:53   #101 

Kedves Doktor nő.Rokkant nyugdíjas vagyok ,súlyos szív beteg vagyok 59 éves.A jövedelmem 45000.ft. Teljesen elvesztettem az évek során az összes fogam kivéve egyet.Szeretném megkérdezni van e lehetőség méltányossági alapon protézist / ki be rakható /csináltatni.Súlyos betegségemmel és alacsony jövedelmemre való tekintettel.Sajnos már a gyógyszerek a gyomromat kezdik ki.A Belgyógyász kezelő orvosom javasolta ,hogy csináltassam meg.A rágás már nem megy.Az utolsó fogammal már nem tudom meg rágni az ételt.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel egy rokkant nyugdíjas.


Kedves Kérdező!

Tudomásom szerint a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján a hallgatók oktatói felügyelet mellett a magánrendelők árainál kedvezőbb feltételekkel készítenek kivehető fogpótlásokat. Javaslom érdeklődjön a lehetőségekről a klinikán.

Üdvözlettel
Dr. Kiss Melinda

előző oldal  4 5 6  7 8  következő oldal
Vitassa meg kérdéseit a társalgóban is!
Önnek a Fogak és szájüreg témakör fórumait ajánljuk.

Fogorvosinfo
hirdessen itt
©2007-2014 Orvostudakozó - Minden jog fenntartva!